Izraelski arheolozi otkrili 2 000 godina star predmet korišten u hramu u Jeruzalemu

Ovakav nalaz je rijedak.

2 000 godina star drevni glineni predmet otkriven u blizini brda hrama u Jeruzalemu vjerojatno su koristili židovski hodočasnici koji su putovali u grad kao novac za “razmjenu za ponude tijekom svojih svetih posjeta”.

Glineni žeton ima “otisak pečata posude za vino popraćen grčkim natpisom” i “vjerojatno je na neki način povezan s aktivnostima koje su se odvijale u Hramu” tijekom stoljeća prije Kristova rođenja.

Drugi hram se ponekad naziva “Zerubabelov hram” i uništili su ga Rimljani 70. godine poslije Krista, ostavljajući samo zapadni zid.

Ovakav nalaz je rijedak.

“[Žeton] prikazuje vrč za vino, što je u skladu s Mišnainim tekstom koji govori o nesachimu, izrazu za lijevanje vinom koje se izlijeva na oltar hrama, a također se koristi za općenito označavanje svih komponenti prinosa”, rekli su arheolozi, kako prenosi Christian Headlines.

“Vjerojatno je da je ovaj znak bio namijenjen hodočasnicima koji govore grčki, uključujući možda i Židove iz dijaspore.”

Pronađeni žeton star 2.000 godina; Foto: Temple Mount Sifting Project

Značajno je, primijetili su, da židovska Mišna “potvrđuje prisutnost grčkog pisma u Hramu, primjećujući u drugom poglavlju Traktata Šekalim (3:2) da su košare u riznici bile označene grčkim slovima.”

On i još jedan predmet koji nosi aramejski natpis vjerojatno su korišteni “za razmjenu ponuda tijekom njihovih svetih posjeta”, rekli su arheolozi.

Glineni žeton s grčkim natpisom razlikuje se od uobičajenih glinenih pečata (bullae) po tome što mu je “stražnja strana bila stisnuta”, što sugerira da je to bila “vrsta žetona danog rukom primatelju, za razliku od pečata koji je bio pričvršćen na čvor koji osigurava dokument ili spremnik”, dodali su.

Natpis na žetonu pokazuje da se vlasnik zvao Doulês.

“Ovo je ime bilo uobičajeno u Trakiji, Makedoniji i sjevernim regijama Crnog mora, područjima gdje su se Židovi naselili u kasnom helenističkom i ranom rimskom razdoblju.”

NAJNOVIJE!