Jehovini svjedoci ukinuli bizarnu praksu po kojima su bili prepoznatljivi

Jehovini svjedoci su ukinuli praksu po kojima su bili svima prepoznatljivi. Više se neće računati vrijeme koje su sljedbenici uložili u “služenje”.

Sljedbenici se mogu prepoznati po tome što idu od vrata do vrata i dijele svoju literaturu na ulicama, ali vjerojatno ne znate da su u prošlom stoljeću o svim svojim aktivnostima i “uspjesima” redovito morali izvještavati vođe svoje kongregacije, koji su htjeli znati koliko su točno sati njihovi sljedbenici uložili u takvu službu.

Ta izvješća, “mjerena” po satu, bila su ključna metrika za duhovnu vitalnost kongregacije i čimbenik u odlučivanju tko će se uzdići do vodstva.

“Bili smo pod silnim pritiskom, htjeli smo ispuniti zadane kvote i izjedao nas je osjećaj krivnje kad to ne bismo uspjeli napraviti”, otkrili su bivši sljedbenici o bizarnoj praksi, koja je bila na snazi od 1920. godine, a ovog mjeseca napokon je ukinuta.

“Naša služba je puno više od brojanja vremena. Uvjereni smo da ćete nastaviti služiti čitavom dušom i da vas neće motivirati obveza, već predanost Jehovi. I naše vođe čeka velik izazov što se tiče prilagodbe.

Morat će dobro poznavati svoje jato kako bi ispravno procijenio nečije duhovno zdravlje i kvalifikacije, na kraju krajeva, nije to samo stvar izračunavanja prosjeka vremena provedenog u službi”, rekao je na godišnjem sastanku Jehovinih svjedoka u Newburghu u New Yorku Samuel Herd, član Upravnog tijela denominacije, prenosi AP.

VIDI OVO: Jehovini svjedoci – što vjeruju i uče svoje sljedbenike?

Ukida se brojanje vremena

Ukidanje uvjeta broja sati odnosi se na “izdavače” ili obične sljedbenike uključene u aktivnu službu, koji će sad trebati podnositi samo mjesečna izvješća u kojima će biti navedeno jesu li vodili bilo kakvu evangelizacijsku aktivnost i proučavanje “Biblije”, bez navođenja sati. Oni koji se prijave za opsežniju službu, “pioniri” ili “misionari”, nastavit će bilježiti svoje sate.

“Kad god su nam brojevi bili u plusu, to se uvijek isticalo na sastancima ili u publikacijama kako bi se pokazalo da organizacija raste. Ali ako brojevi padaju, taj neugodan podatak nipošto se ne želi javno pokazivati”, kaže bivši sljedbenik Mitch Melin iz savezne države Washington. Uz navedeno, neki misle da je novu praksu potaknula i pandemija covida-19, što Jarrod Lopes, glasnogovornik Jehovinih svjedoka sa sjedištem u državi New York, osporava.

“Vrijeme službe raslo nam je svake godine do pandemije, dosegnuvši vrhunac od više od dvije milijarde sati diljem svijeta. Pandemija jest negativno utjecala na brojke, ali 2022., kad smo obnovili posjete od vrata do vrata, uspjeli smo se oporaviti”, rekao je.

Bivši starješina Martin Haugh iz York Havena u Pennsylvaniji, koji je, između ostaloga, napustio službu zbog lošeg postupanja denominacije sa seksualnim zlostavljanjem, rekao je kako je zahtjev za brojanjem sati nekoć bio središnji u životima sljedbenika.

“To nam je pokazivalo koliko je tko odan Jehovi. Regionalni nadzornici znali su vikati na starješine ako je učinak njihove zajednice zaostajao. Brakovi su se raspadali zbog različitih razina predanosti supružnika, ljudi su padali u depresiju… Sad barem više neće imati tu stigmatizaciju”, izjavio je.

Na nedavno održanom godišnjem sastanku odrađena je i revizija tumačenja biblijskih proročanstava o Sudnjem danu, glavnom fokusu Jehovinih svjedoka. Vodeće tijelo sad prihvaća da nevjernici mogu prihvatiti istinu i biti spašeni čak i u posljednjem odbrojavanju do Armagedona. Novo učenje zasad još ne predviđa konkretne datume “velikog kraja”, piše Jutarnji.hr.

Inače, denominacija ima oko 8,7 milijuna sljedbenika diljem svijeta, s 1,2 milijuna u Sjedinjenim Američkim Državama.

NAJNOVIJE!