Još jedan kozmički događaj u 2024.: Eksplozija rijetke zvijezde će obasjati nebo

"Kad se dogodi, bit će to nešto što ćeš pamtiti."

Još jedan poseban kozmički događaj dogodit će se ove godine, a to bi mogla biti “prilika za gledanje koja se pruža jednom u životu”, tvrdi NASA.

To je eksplozija ‘nove’ koja se nalazi u zvjezdanom sustavu udaljenom 3000 svjetlosnih godina od Zemlje i astronomi predviđaju da će biti vidljiva “golim okom” negdje 2024. godine.

“Nažalost, ne znamo vrijeme ovoga tako dobro kao što znamo pomrčinu”, rekao je za Fox News Digital Bill Cooke, voditelj NASA-inog Ureda za okoliš meteoroida (MEO).

“Ali kad se dogodi, bit će to nešto što ćeš pamtiti.”

Astronomi predviđaju da će zvjezdani sustav udaljen 3000 svjetlosnih godina od planete Zemlje postati vidljiv ove godine jer će se dogoditi eksplozija ‘nove’, kažu NASA-ini dužnosnici.

T Coronae Borealis, nazvana “plamteća zvijezda”, jedna je od 10 poznatih novih koje se ponavljaju u galaksiji.

Što su ”zvijezde koje će s neba pasti” prije Isusova povratka?

“Tipična ‘nova’ sastoji se od zvijezde, poput crvenog diva – zvijezde veće od Sunca – i bijelog patuljka, koji je zvijezda veličine Zemlje”, rekao je Cooke.

“A taj crveni div baca materijal na površinu tog bijelog patuljka. Oni kruže jedan oko drugoga i jako su blizu.”

Kada se dovoljno materijala baci na površinu bijelog patuljka, temperatura postaje toliko visoka da pokreće termonuklearnu stazu na površini tog bijelog patuljka, objasnio je Cooke.

Prije je za gledanje te zvijezde možda bio potreban teleskop, objasnio je Cooke, ali odjednom će zabljesnuti u sjaj koji se može vidjeti golim okom.

Ovaj put promatrači neba gledat će zvijezdu koja je eksplodirala prije 3000 godina jer je toliko trebalo svjetlu da stigne ovamo, piše na NASA-inom blogu.

NAJNOVIJE!