Zvijezde koje će s neba pasti
Foto: Pixabay

Isus je rekao u Mateju 24, 29: „Odmah će po nevolji onih dana sunce pomrčati i mjesec će izgubiti svoju svjetlost, zvijezde će s neba pasti, i sile će se nebeske uzdrmati“.

Ovaj stih može dovesti do vjerovanja da će asteroid pogoditi Zemlju. Trebaju li se ovi stihovi shvatiti doslovno ili je Isus govorio u prenesenom značenju? Biblijski komentari ne slažu se oko ove stvari.

Figurativno objašnjenje

U Starome zavjetu isti fenomen se spominje od strane proroka na nekoliko mjesta: Izaija 13, 10; Izaija 24, 4; Ezekiel 32, 7; Joel 2, 10 i Amos 8, 9. Neki učenjaci tvrde da je jezik koji su koristili proroci vjerojatno bio figurativan.

Izgleda da je Isus govorio iste riječi, stoga On je vjerojatno isto tako govorio u metaforama i nije izravno mislio na padajuće zvijezde ili pomračenje Sunca. U tom slučaju, Njegove riječi mogle bi se odnositi na političke nemire ili sud.

VIDI OVO: 3 razloga zbog kojih će se drugi Isusov dolazak razlikovati od prvog

Doslovno objašnjenje

Je li Isus govorio o vidljivom fenomenu? Je li govorio doslovno o zvijezdama koje padaju s neba? Moguće je. Sunce je već i prije bilo zamračeno, kao u Izlasku 10, 21-23 kada je u Egiptu bila potpuna pomrčina kao dio Božjeg suda nad egipatskim faraonom, isto kao i za vrijeme dok je Isus visio na križu u Mateju 27, 45.

Nadalje, Biblija na različitim mjestima govori kako će sadašnje Zemlja i nebo nestati i stvoriti mjesto novima; sadašnje nebo će biti smotano poput ogrtača ili svitka (vidi Hebrejima 1, 12; 2. Petrova 3, 7; 10, 12 i Otkrivenje 6, 13-14). U Otkrivenju 21, 1-8 pronalazimo opis nove Zemlje i novog neba jer „prvo nebo i prva Zemlja nestadoše“ (prvi stih).

Tumačenje zvijezda kao asteroida

Mogli biste padajuće zvijezde opisati kao asteroide, odnosno manje planete koji su ponekad vidljivi golim okom i koji izgledaju poput padajućih zvijezda. No izgleda da ako je Isus govorio o prvoj Zemlji i prvom nebu koji prolaze doslovno onda možda ne bismo zvijezde shvatiti kao asteroide, već kao prave zvijezde.

VIDI OVO: 10 prekrasnih obećanja za posljednja vremena da dobijete nadu (ne strah)!

Sve je vezano uz Isusov povratak

Bez obzira na način na koji želite protumačiti ove stihove, sigurno je da je Isus govorio o fenomenu nakon kojeg će svijetu doći kraj. Stih koji slijedi nakon onoga koji govori o padajućim zvijezdama i pomračenju Sunca i Mjeseca, spominje dolazak Sina Čovječjeg na nebeskim oblacima „s velikom moći i u velikoj slavi“.

Naravno, Sin Čovječji je Isus. Kada se vrati, svatko će to znati i svako koljeno će se pokloniti pred Njime. (Rimljanima 14, 11) Tada će biti važno u što smo stavili svoje povjerenje.

Vjerujemo li Isusu svojim dušama ili vjerujemo u vlastite snage? Kada se Gospodin vrati, sve će biti otkriveno i samo oni koji su svoju vjeru stavili u Njega neće čekati, već će biti s Njime u vječnosti.

Autorica: Eshter Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net