Južna Koreja želi zabraniti pseće meso u prehrani

Južna Koreja želi zabraniti korištenje psećeg mesa u prehrani do 2027. godine kako bi stala na kraj kontroverzama oko drevnog običaja, a zbog sve veće svijesti o pravima životinja, objavio je Yoo Eui-dong, čelnik vladajuće Stranke narodne moći.

Korejska praksa jedenja pasa izazvala je kritike u inozemstvu zbog svoje okrutnosti, no broj kritičara raste u Južnoj Koreji, posebice među mlađim generacijama, prenosi Reuters.

“Vrijeme je da se stane na kraj društvenim sukobima i kontroverzama oko konzumacije psećeg mesa i posebnim aktom da se to prekine”, rekao je Yu Eui-dong na sastanku s vladinim dužnosnicima i aktivistima za prava životinja.

Rekao je da bi vlada i njegova vladajuća stranka ove godine trebale predstaviti zakon za provedbu zabrane, dodajući da bi uz očekivanu dvostranačku potporu zakon trebao proći kroz parlament.

Južnokorejski ministar poljoprivrede Chung Hwang-keun rekao je na sastanku da će vlada brzo provesti zabranu i pružiti maksimalnu podršku onima koji rade u industriji psećeg mesa.

Predložena zabrana uključivat će trogodišnji poček i financijsku potporu poduzećima. Prethodni prijedlozi zakona protiv upotrebe psećeg mesa u hrani nisu prošli zbog prosvjeda zaposlenika u industriji, kao i zbog zabrinutosti za egzistenciju farmera i vlasnika restorana.

Najavljenu zabranu pozdravile su udruge za prava životinja.

NAJNOVIJE!