Kalifornija bi mogla kažnjavati roditelje koji odbijaju prihvatiti djetetovu transrodnost

Kalifornija bi, prema novom zakonu, mogla kažnjavati roditelje koji odbijaju prihvatiti da je njihovo dijete transrodno. 

Skupštinski zakon 957, poznat kao Zakon o osnaživanju transrodnih, rodno raznolikih i interseksualnih mladih osoba, usvojen je u kalifornijskoj skupštini glasovima 57-16 u petak.

Državni senat usvojio je zakon u srijedu s 30-9 glasova. Prijedlog zakona bi “uključivao potvrdu roditelja o djetetovom rodnom identitetu kao dio zdravlja, sigurnosti i dobrobiti djeteta”.

Ako guverner Gavin Newsom potpiše zakon, to bi zahtijevalo od sudaca za skrbništvo da uzmu u obzir “potvrdu” roditelja o spolu djeteta, budući da suci prilikom donošenja odluka uzimaju u obzir “zdravlje, sigurnost i dobrobit djeteta”.

Optužbe roditelja za zlostavljanje djece zbog nesudjelovanja u transrodnosti

Ugrožavanje standarda “zdravlja, sigurnosti i dobrobiti” djeteta prema Obiteljskom zakonu Kalifornije može povlačiti kazne prema Kaznenom zakonu Kalifornije – što je potaknulo roditelje, aktiviste i zakonodavce da nagađaju da bi AB 957 mogao rezultirati optužbama roditelja za zlostavljanje djece ili zanemarivanje zbog nesudjelovanja u djetetovoj transrodnosti, prenosi Tribun.hr.

U raspravi o zakonu, kalifornijski senator Scott Wilk (R) rekao je da će zakon prisiliti roditelje da napuste državu.

“Posljednjih godina postavili smo vladine birokrate između roditelja, djece i liječnika kada je u pitanju medicinska skrb—a sada imamo ovo gdje će, ako roditelj ne podržava ideologiju vlade, djeca biti odvedena daleko od kuće,” rekao je Wilk, dodajući, “ako volite svoju djecu, morate pobjeći iz Kalifornije.”

Pokroviteljica prijedloga zakona, zastupnica Lori D. Wilson, rekla je da ju je njezin “transrodni sin” inspirirao da podnese ovaj zakon.

“Kao majci transrodnog sina, ova pitanja su mi kritična. Istraživanje pokazuje da je obiteljsko prihvaćanje LGBTQ+ mladih ključni zaštitni čimbenik u borbi protiv depresije i zlouporabe opojnih sredstava,” rekao je Wilson za Washington Examiner. “Dobro zaokružena socijalna podrška prijatelja i članova obitelji snažno je povezana s pozitivnim mentalnim razvojem, fizičkim zdravljem i općom dobrobiti.”

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare