Kardinal napisao knjigu s eksplicitnim opisima spolnog odnosa: To nije prikladno za svećenika u celibatu

Kardinal Victor Manuel Fernández je 1998. napisao knjigu s eksplicitnim opisima spolnog odnosa, a ovih dana je izazvala dodatnu pozornost.

Pod nazivom “Mistična strast: duhovnost i senzualnost“, 26 godina star rad uključuje slikovite opise ljudskih seksualnih odnosa i raspravu o onome što argentinski teolog opisuje kao “mistični orgazam”.

Gotovo 100 stranica duga knjiga također detaljno prikazuje imaginarni erotski susret s Isusom Kristom na obalama Galileje, za koji je Fernández rekao da se temelji na duhovnom iskustvu koje mu je otkrila 16-godišnja djevojka.

Knjiga, izvorno objavljena u Meksiku, ponovno je privukla pažnju 8. siječnja od strane Caminante Wanderer, konzervativnog katoličkog bloga sa sjedištem u Argentini, koji je opisao “Mističnu strast” kao “nerazboritu” i “priliku za grijeh” za potencijalne čitatelje.

Slično, talijanska konzervativna web-stranica Messa na latinskom jeziku rekla je da je knjiga “doista skandalozna i očito bogohulna”, prenosi Catholic News Agency.

Fernández nije odgovorio na zahtjev EWTN Newsa za komentar prije objave knjige.

Ovo nije prvi put da je knjiga sa seksualnim fokusom koju je prethodno objavio argentinski teolog izazvala kontroverze.

Kada je Fernández imenovan na čelo Dikasterija doktrine vjere u srpnju 2023., njegova knjiga iz 1995. “Izliječi me svojim ustima: Umijeće ljubljenja” ponovno je izašla na površinu i bila je predmet značajnih kritika.

Eksplicitni prikaz erotskih tema

Knjiga je kritizirana zbog svojih erotskih tema i prikaza, a mnogi su sugerirali da djelo nije prikladno za svećenika u celibatu.

Sa svoje strane, Fernández je rekao da nimalo ne žali što je napisao “Izliječi me svojim ustima”, koju je opisao kao “pastorsku katehezu za tinejdžere”, “a ne teološku knjigu”.

Ni jedna od spomenutih knjiga se ne pojavljuje na službenom popisu Fernándezovih djela kada je najavljen kao novi voditelj Dikasterija za nauk vjere u Vatikanu.

Velik dio “Mistične strasti” fokusiran je na crkvenu tradiciju božanske ljubavi, s posebnim fokusom na to kako se božanska ekstaza može doživjeti ne samo duhovno nego i tjelesno. Fernández na mnogim mjestima citira svece i mistike kao što su Augustin, Ivan od Križa, Terezija iz Avile i blažena Angela iz Foligna.

“Svjedočanstva mistika nam pokazuju da odnos s Bogom može blagotvorno utjecati i na erotsku razinu čovjeka, sve do njegove seksualnosti”, piše Fernández.

Odnos između ljudskih seksualnih odnosa i intimnosti s Bogom već se dugo istražuje u Katoličkoj crkvi, uključujući i djela kao što je teologija kateheze tijela svetog Ivana Pavla II.

Međutim, Fernándezovo djelo izdvaja se po svojim slikovitim opisima i fokusu na seksualni užitak koji nije samo alegorijski za božansko sjedinjenje, već je njegov sastavni dio, osobito u kasnijim poglavljima djela.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!