Katedrala Notre-Dame uskoro će se ponovno otvoriti 5 godina nakon požara

Ponovno otvaranje katedrala Notre-Dame u Parizu zakazano je za prosinac i trenutno sve teče po planu.

Pet godina nakon razornog požara, obnova katedrale Notre-Dame je pri kraju dok su oči svijeta uprte u Pariz za Olimpijske igre.

Navečer 15. travnja 2019. zapalio se krov katedrale. Ubrzo je progutao toranj i gotovo srušio glavne zvonike. Diljem svijeta TV gledatelji su s užasom gledali kako gori srednjovjekovna zgrada.

Macron, čiji drugi i posljednji mandat završava 2027., želi da obnova katedrale podigne raspoloženje nacije – i rejting njegove vlade.

“Samo jednom u stoljeću netko ugosti Olimpijske i Paraolimpijske igre, samo jednom u tisućljeću obnovi se katedrala”, rekao je Macron u svom novogodišnjem govoru 2024. godine.

Ostaje nejasno što je točno izazvalo požar. Francuske vlasti su priopćile da je možda kriv električni kvar ili zapaljena cigareta.

“Vatrogasac mi je rekao ‘Gospodine, dobro pogledajte fasadu jer ako ne uspijemo ugasiti taj požar, sve će propasti'”, prisjetio se Patrick Chauvet, bivši glavni svećenik Notre-Damea.

Pročelje je izdržalo, ali je oštećenje zahtijevalo pet godina intenzivnih stabilizacijskih i restauratorskih radova.

Ponovno otvaranje je zakazano za prosinac

Ponos onih koji rade na projektu blista.

“Ovo je građevinski posao života, jer restaurirati cijeli spomenik u svoj njegovoj trodimenzionalnosti, to je prilično iznimno”, rekla je Emma Roux, majstorica koja radi na kultnim vitrajima.

Ponovno otvaranje zakazano je za prosinac i trenutno teče po planu, prema dužnosniku koji vodi projekt.

“Idemo na vrijeme i u proračunu”, rekao je Philippe Jost prošlog mjeseca na saslušanju u Senatu.

Jost je rekao zakonodavcima da je projekt dosad koštao 550 milijuna eura (471 milijun funti), financiran dijelom golemim donacijama, uključujući milijardere iz luksuznog sektora Francoisa Henrija Pinaulta i obitelj Arnault. Toliko je novca donirano da će ostati čak i za daljnja ulaganja u zgradu, rekao je.

“Dodatnih 150 milijuna eura treba staviti na raspolaganje i – uz odobrenje naših sponzora – iskoristit će se za obnovu katedrale i rješavanje problema koji su prethodili požaru, a koji se uglavnom tiču ​​vanjske kamene konstrukcije”, dodao je Jost.

Jost, 63, školovani inženjer koji je veći dio svoje karijere proveo u ministarstvu obrane, preuzeo je posao nakon što je njegov prethodnik, general Jean-Louis Georgelin, poginuo u nesreći na planinarenju u kolovozu 2023.

NAJNOVIJE!