Katolička crkva u Francuskoj će isplatiti odštetu žrtvama seksualnog zlostavljanja

Tijekom 70 godina otprilike 330 000 djece bilo seksualno zlostavljano od strane svećenstva ili pojedinaca povezanih s Crkvom u Francuskoj.

Katolička crkva u Francuskoj pokrenula je program odštete, kompenzirajući stotine žrtava seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika ili crkvenih predstavnika.

U četvrtak je Marie Derain de Vaucresson, voditeljica Neovisnog nacionalnog tijela za priznavanje i odštetu, otkrila da je 1351 žrtva istupila tražeći financijsku odštetu i psihološku podršku.

Prosječna dob ovih žrtava je 61 godina, od čega su 66 posto bili muškarci, a 34 posto žene. Proces podnošenja zahtjeva započeo je 2022.

Do danas je tijelo za reparacije odobrilo zahtjeve za odštetu za 489 žrtava, a 88 osoba dobilo je maksimalnu odštetu od 60.000 eura.

Samo prošle godine 358 žrtava dobilo je odštetu, u prosjeku 35.310 eura po osobi.

Odluka o osiguranju odštete uslijedila je nakon izvješća iz 2021. u kojem se procjenjuje da je tijekom 70 godina otprilike 330 000 djece bilo seksualno zlostavljano od strane svećenstva ili pojedinaca povezanih s Crkvom u Francuskoj.

Ovo otkriće istaknulo je “sustavno” zataškavanje od strane crkvenih dužnosnika i pozvalo Katoličku crkvu u Francuskoj da poštuje francuski zakon.

Većina prijavljenih slučajeva uključivala je “vrlo ozbiljne” zločine, uključujući opetovana silovanja.

U 39 posto slučajeva zlostavljanje je trajalo više od godinu dana, dok su u 12 posto slučajeva žrtve bile psihički manipulirane do pet godina nakon napada.

Žrtve su u vrijeme zlostavljanja imale između 6 i 15 godina.

Uz financijsku naknadu, žrtve će dobiti i nefinancijsku potporu, uključujući pomoć u dokumentiranju svojih iskustava, susrete s predstavnicima lokalne crkve ili postavljanje spomen ploča.

Trenutačno je 780 žrtava dobilo pomoć od vlasti.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!