Kina o ratu Izraela s Hamasom: Patnje koje su mučile generacije ne smiju se nastaviti

„Izrael ima pravo na državnost, kao i Palestina“, rekao je Vang Ji.

Ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da će Kina nastaviti stajati na strani međunarodnog prava, mira i pravde, osuđujući sve akte nasilja nad civilima u ratu Izraela s Hamasom.

Upad militanata bez presedana odnio je više od 1.400 života u Izraelu i potaknuo ga na objavu rata, a stotine Palestinaca sada umiru svaki dan u odmazdi na Gazu.

“Kina osuđuje sve radnje koje štete civilima i protivi se svakom kršenju međunarodnog prava”, rekao je kineski visoki diplomata dok se u petak sastao sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku, Josepom Borrellom, u Pekingu. Wang Yi je rekao da se humanitarna situacija u Gazi “brzo pogoršava” i da je već “kritična”.

Međutim, najviši kineski diplomat je inzistirao da “osnovni uzrok ovog pitanja leži u dugom odlaganju ostvarenja sna o nezavisnoj državi Palestini i neuspjehu da se ispravi povijesna nepravda koju je pretrpio palestinski narod”.

Židovski narod više nije beskućnik u svijetu

„Izrael ima pravo na državnost, kao i Palestina“, rekao je Vang Ji. “Izraelci su dobili jamstva za opstanak, ali koga briga za opstanak Palestinaca? Židovski narod više nije beskućnik u svijetu, ali kada će se palestinski narod vratiti u svoj dom?”

Nepravde u svijetu ne manjka, ali se nepravda prema Palestini oteže više od pola stoljeća. Patnje koje su mučile generacije ne smiju se nastaviti.

Peking je rekao da je glavni prioritet “zaustaviti borbe što je prije moguće” kako bi se “spriječilo njihovo beskonačno širenje” i “učiniti sve napore da osiguraju sigurnost civila, što je prije moguće otvoriti prolaz za humanitarno spašavanje i pomoć”.

Međunarodna zajednica, uključujući Ujedinjene narode, treba “odigrati svoju dužnu ulogu u rješavanju” krize, dok bi strane u sukobu trebale “ostati mirne i biti suzdržane, zauzeti objektivan i pravedan stav i raditi na deeskalaciji”.

Jedini odgovor na desetljećima star sukob je “rješenje dvije države i nezavisna država Palestina”, insistirao je Wang Ji, izražavajući nadu da bi na taj način “Palestina i Izrael mogli koegzistirati u miru i kako bi Arapi i Židovi mogli živjeti u blagostanju.”

NAJNOVIJE!