Oprošteni su joj grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo

Evanđelje dana za subotu, 24. veljače 2024. godine: Oprošteni su joj grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo. (Luka 7, 36-50)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.
Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.« Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj da i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!« (Luka 7, 36-50)

Evanđelje dana – komentar

Djelomično, ovaj tekst govori o farizeju. Ako čitamo dalje u ovom odlomku, vidimo kako farizej postaje prilično osuđujući i osuđuje ovu ženu i Isusa. Isus ga je ukorio baš kao što je to učinio ranije kada je bio s farizejima. Ali ovaj odlomak je puno više od prijekora farizeja. To je priča o ljubavi.

Ljubav je u srcu ove grešne žene. To je ljubav koja se očituje u žalosti zbog grijeha i dubokoj poniznosti. Njezin je grijeh bio velik, a kao rezultat toga i njezina poniznost i ljubav. Pogledajmo prvo tu poniznost. To se vidi u njezinim postupcima dok je dolazila Isusu.

Prvo: stajala je iza Njega. Drugo: pala je pred Njegove noge. Treće: plakala je. Četvrto: oprala mu je noge suzama. Peto: osušila ih je kosom. Šesto: ljubila mu je stopala. Sedmo: pomazala je Njegova stopala pomašću.

Zastanite na trenutak i pokušajte zamisliti ovaj prizor. Pokušajte vidjeti ovu grešnu ženu kako se ponizila pred Isusom. Ako njezino djelovanje nije čin duboke žalosti, pokajanja i poniznosti, onda je teško znati što je drugo. U tom činu ona vapi za milošću i suosjećanjem od Isusa i ne mora progovoriti ni riječi.

Razmislimo danas o svom vlastitom grijehu. Znate li svoj grijeh? Onda se spustite na zemlju, kleknite, pognite glavu pred Isusom i iskreno molite za Njegovo suosjećanje i milost. Rezultat je da će se Isus prema nama ponašati na isti način kao i prema ovoj grešnici.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, molim za Tvoju milost. Nesavršen sam i priznajem svaki svoj grijeh. Molim Te da mi uvijek oprostiš i pomogneš da snagom Tvoga Duha ne ponovim isti grijeh. Pomozi da se iz dana u dan preobražavam u Tvoj lik. Amen!

NAJNOVIJE!