Milijuni na udaru dok uragan ide prema ovim dijelovima Europe

Tijekom jučerašnjeg dana nad Norveškim morem digla se vrlo jaka ciklona koja donosi orkansko nevrijeme Škotskoj i sjevernim dijelovima Engleske, Nizozemske, Belgije i Norveške, a usko zahvaća Njemačku i Dansku. Očekuju se vjetrovi do 130 km/h, uz obilne oborine.

U petak prijepodne ova će ciklona biti nad južnim dijelom Baltika te će dodatno ojačati i donijeti olujno nevrijeme od Alpa na zapadu do Rusije na istoku te od Panonske nizine na jugu do Skandinavije na sjeveru. Vrijednost tlaka zraka u središtu ciklone pala bi na oko 960 milibara.

Foto: W2U

Očekuje se jak snijeg, kiša i kiša koja se ledi, kao i jak vjetar.

Na najjačem udaru uragana bit će sjeverne regije Njemačke i Poljske, Danska, jug Švedske i baltičke zemlje, s orkanskim vjetrovima od 140 km/h, dok će ogromni valovi s Baltičkog mora preplaviti priobalna područja, a oluja neće zaobići ni ostale regije Njemačke i Poljske, te Švicarske, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, Bjelorusije, Litve, Estonije, Latvije, Švedske pa Finska, pa Rusija.

U mnogim od ovih područja nevrijeme će osim olujnog vjetra donijeti i obilne oborine, ali i velike probleme u prometu, a u područjima sa snijegom očekuju se veliki nanosi i smetovi.

Inače, uragan koji će pogoditi Europu jedan je od najjačih u posljednjih nekoliko godina.

Ova oluja pogodit će više od 50 milijuna ljudi s vrlo jakim vjetrovima i obilnim padalinama.

Iako je riječ o oluji nalik orkanu, zapadnu, sjeverozapadnu i sjevernu Europu u ovom dijelu godine i tijekom zime pogodilo je nekoliko sličnih oluja koje su svom snagom protutnjale od Atlantika prema sjevernoj i istočnoj Europi.

NAJNOVIJE!