Mlade žene u Australiji pogođene su misterioznom neurološkom bolešću

Mlade žene diljem Australije pogođene su misterioznom neurološkom bolešću, a stručnjaci se boje da problem uzrokuju ovisnost o društvenim mrežama i pandemijski stres.

Poremećaj sličan Tourettovom sindromu pokazuje tinejdžere koji pate od nekontroliranih ‘tikova’ – koji uključuju napadanje, trzanje, skakanje, stvaranje zvukova, psovanje, udaranje.

Liječnici su također svjedoci svjetskog fenomena u kojem su prethodno zdrave mlade žene iznenada podlegle nasilnim fizičkim i verbalnim impulsima, piše Daily Mail.

Ali ono što uzrokuje nagli porast slučajeva zbunilo je roditelje i medicinska tijela.

Opsjednutost aplikacijama?

Jedno od mogućih objašnjenja jest da su anksioznost i stres koji proizlaze iz produljenih razdoblja izolacije u kombinaciji s opsjednutošću aplikacijama poput TikToka možda bili katalizator.

“Ova bistra, odvažna, žestoko neovisna mlada djevojka zarobljena u vlastitom tijelu, u vlastitoj glavi.” Stvarno je teško gledati”, rekla je Melissa za 60 Minutes o svojoj kćeri Metallyki – prije nego što je tinejdžerka ošamarila njezinu majku.

Metallyka je rekla da su joj tikovi pogoršani zbog ‘zaključavanja i neviđanja s prijateljima’. Tijekom pandemije razboljela se i njezina starija sestra Charlie.

“Kad bude imala tikove, otići ću da me to ne uznemiri i da joj bude još gore”, rekao je Charlie.

Njihova je obitelj odlučila zauzeti pozitivan stav o dva poremećaja, rekavši da su neki od njihovih tikova toliko apsurdni da se “ne možete suzdržati od smijeha” – ali stvarnost je mnogo tužnija.

I Metallyka i Charlie zahtijevaju stalnu njegu jer oboje boluju od ekstremnih oblika bolesti.

Tijekom pandemije došlo je do naglog porasta sličnih prijavljenih slučajeva, uglavnom među tinejdžericama kod kojih se simptomi pojavljuju brzo kao preko noći.

Liječnici ne znaju uzrok

Liječnici ne znaju njegov uzrok – ali mnogi vjeruju da je izravno povezan s društvenim učincima izolacije i oslanjanja na društvene medije.

Michaela je počela patiti od ekstremnih tikova kada je imala 14 godina, toliko brzo da su je roditelji odmah odveli u bolnicu.

“Posluživala sam večeru, čula sam neke zvukove i viku i vidjela je kako leži na podu.” “Mislila sam da ima jak napad tjeskobe”, rekla je njezina majka.

– Rekla je da to nije namjeravala učiniti. Bilo je stvarno strašno, stvarno stvarno strašno.’

Michaela, koja sada ima 16 godina, bila je jedna od prvih koja je patila od očito novog stanja – priznajući da su liječnici bili “šokirani” i “uplašeni” njezinim poremećajem.

Tinejdžerka je radila stoj na rukama, valjala se po tlu, pa čak i izbacivala – a njezina je škola stalno zvala roditelje kako bi ih obavijestila o novim tikovima.

Djevojčice po cijelom svijetu pate od sličnih stanja

Profesor Russell Dale, pedijatrijski neurolog u bolnici Westmead, rekao je da je čuo za djevojčice “po cijelom svijetu” koje pate od sličnih stanja kao mlade žene koje su mu dovedene.

Rekao je da je bolest koju je prvi put vidio kod Michaele bila prije dvije godine i da je bila “nešto drugačije” od svega čemu je svjedočio prije.

– Bilo je dosta nasilnih pokreta, udarali su se, ali i glasovi su bili drugačiji. “Umjesto jednostavnih zvukova bile su komplicirane rečenice – što je bilo prilično bizarno, nikad to nisam vidio”, rekao je za program.

Profesor Dale isključio je Touretteovu bolest kao uzrok epidemije jer je četiri puta češća kod dječaka i javlja se polako od najranije dobi.

Rekao je da se čini da je ključni čimbenik stres izazvan pandemijom u kombinaciji s otvorenom upotrebom TikToka i drugih aplikacija – prisiljavajući tijela mladih žena da ‘zakažu’.

“Djevojke diljem svijeta koriste slične izraze – to nas je natjeralo da pomislimo da su društveni mediji poveznica s onim što se događa”, rekao je.

Profesor je ukazao na imitacije TikTok videa koji prikazuju tikove koji se emitiraju diljem svijeta – sa 16-godišnjom Michaelom koja je priznala da je gledanje isječaka pokrenulo njezino ponašanje, pa čak i da je vidjela sebe kako to odražava.

Sada se “potpuno oporavila” i profesor Dale kaže da je poremećaj “definitivno” nešto što se može prevladati, ali priznaje da samo 20 posto njegovih pacijenata riješi to stanje.

Procjenjuje da bi stotine tisuća djevojčica diljem svijeta mogle patiti od iste bolesti kao posljedice “savršene oluje” globalne pandemije.

NAJNOVIJE!