“Moj pokojni otac ležao je u našoj dnevnoj sobi 18 sati. Nadam se da nitko nikada neće morati proći ono što smo mi prošli”

Šokiran iznenadnim gubitkom oca, Alen je nazvao broj koji su mu dali i objasnio situaciju, a onda je uslijedila agonija.

Alen I. (37) iz Austrije skoro 18 sati sjedio je pored tijela svog preminulog oca Jusufa (67) čekajući dolazak mrtvozornika.

Bizaran slučaj dogodio se početkom ožujka u regiji Wales. Prema Heuteovim riječima, Jusuf je došao posjetiti svog sina kada je iznenada dobio srčani udar i samo se srušio na pod.

Alen je odmah pozvao hitnu pomoć koja je brzo stigla na lice mjesta i više od pola sata pokušavala reanimirati Jusuf. Na kraju su mogli samo konstatirati smrt. Nakon toga su uzeli torbe i otišli.

Kada ih je Alen upitao što da rade s tijelom, liječnici su mu rekli da nazove 141, jer ekipa nema liječnika koji bi mogao pregledati tijelo i izdati smrtovnicu.

“Bar su bili ljubazni staviti tijelo moga oca na kauč”, kaže Alen.

Agonija nakon gubitka oca

Šokiran iznenadnim gubitkom oca, Alen je nazvao broj koji su mu dali i objasnio situaciju, a onda je uslijedila agonija.

“Bio sam zahvalan i zvao sam ih da pošalju mrtvozornika koji će doći i izdati smrtovnicu, jer bez toga pogrebno poduzeće ne može preuzeti tijelo. No, rekli su mi da nemaju doktora na raspolaganju i da ih nazovem sljedeći dan”, kaže Allen.

Njegova obitelj bila je šokirana i nisu mogli učiniti ništa osim ostaviti tijelo u kući.

“Bilo je oko 23 sata, nikako nismo mogli zaspati. Tko bi mogao, kad imaš tijelo mrtvog čovjeka u dnevnoj sobi”, kaže Alen, otac dvoje djece.

Nakon neprospavane noći Alen je ponovno nazvao 141. Rekli su mu da ne mogu poslati liječnika… Na kraju je morao potražiti drugo rješenje, odnosno kontaktirati regionalnog mrtvozornika.

“Morao sam sjediti u autu onako izbezumljen od bolova, umoran i moram priznati prilično ljut. Morao sam voziti 20 kilometara do tamo”, kaže Alen.

Tamo ga je čekao novi šok. Tamošnji liječnik mu je rekao da ne smije izdati smrtovnicu bez odobrenja načelnika regije.

Za sve je kriva birokracija

Supruga mi je rekla da je za sve kriva birokracija, politika… Jer zakonodavci nisu donijeli zakon koji to regulira”, kaže Alen.

Kako ističe, mrtvozornik je došao tek oko 14 sati i nakon pregleda, uz odobrenje lokalnih vlasti, izdao smrtovnicu.

Pogrebno poduzeće je stiglo sat kasnije po tijelo.

“Moj pokojni otac ležao je u našoj dnevnoj sobi 18 sati. Nadam se da nitko nikada neće morati proći ono što smo mi prošli”, kaže Allen.

Zbog sličnih incidenata u prošlosti, austrijski Zakon o mrtvačnicama često je bio kritiziran. Državni parlament je na nedavnoj sjednici jednoglasno usvojio amandman. Time se žele spriječiti takve situacije.

Heute navodi da prije nije bilo dopušteno pomicati tijelo dok nadležni liječnik ne obavi obdukciju. To je često trajalo satima i predstavljalo veliki teret za članove obitelji. Kako navode, ubuduće će biti moguće prenijeti tijelo na drugu lokaciju (npr. mrtvačnicu, bolnicu) dok liječnik ne bude imao vremena. Osim toga, trebalo bi ovlastiti više liječnika za službeno utvrđivanje smrti.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!