NaslovnicaVijesti"Molimo se!": Prema Floridi se približava uragan čija putanja nije viđena više...

“Molimo se!”: Prema Floridi se približava uragan čija putanja nije viđena više od 170 godina

"Molimo se. Bog zavrti uragane i zaustavlja ih..."

Prema Floridi se približava uragan Idalia s jakim vjetrovima. Očekuje se da će do sudara s floridskom obalom u srijedu uragan doseći visoku jakosnu kategoriju 3.

Najjužnija točka Floride, otok Key West otkriva nagovještaj uragana. Na priobalju i unutrašnjosti traju pripreme. U distribuciji zaštitnih vreća s pijeskom sudjeluju zatvorenici iz lokalnih kaznionica.

“Molimo se. Bog zavrti uragane i zaustavlja ih. Vjerujemo da je ovo sigurno mjesto”, kazao je jedan od njih.

Kad se govori o uraganima, Florida je jedna od prvih asocijacija. No čak i u ovoj saveznoj državi, površine tri Hrvatske i s oko triput višim životnim standardom, još uvijek postoje dijelovi po kojima uragani nisu udarali. Takav je otočić Cedar Key.

“Ovo mi je prvi zbog kojeg sam zbilja zabrinut. Ovaj ide ravno na nas, pa sam pomalo nervozan”, kazao je mještanin.

Florida se priprema za uragan

Uragan Idalia je prvi tropski vrtložni vjetar u 172 godine

Nacionalni meteorološki centar prognozira da je Idalia prvi tropski vrtložni vjetar u 172 godine koji bi uraganskom snagom mogao udariti po uvali Appalachee, na mjestu na kojem se obala izvija u poluotok, prenosi Dnevnik.hr.

“Ako bude jak uragan, ono što smo radili posljednjih osam godina za ovaj restoran bit će prebrisano i neće nam ostati mnogo od napravljenog. Ali samo se nadamo da će ovo trajati kratko”, zabrinut je suvlasnik restorana Jordan Keeton.

Uragan uživo
Približavanje uragana

Većina Floriđana uplaćuje osiguranje od uragana. No ono je sve skuplje, a na nekim mjestima i sve teže za pronaći, jer se nekoliko osiguravajućih tvrtki povuklo iz Floride.

“Ako živite u područjima koja su na liniji glavnog olujnog udara, još imate vremena za posljednje pripreme. Rečeno vam je da se evakuirate. Ne morate putovati stotine kilometara daleko. Imate skloništa u raznim okruzima, možete otići i do prijatelja koji žive u područjima na kojima se ne očekuje snažna oluja”, poručio je građanima guverner Ron de Santis.

Očekuje se da će do sudara s floridskom obalom u srijedu uragan doseći visoku jakosnu kategoriju 3. Kad je ostavljao Kubu bio je na 1. Zapadni dijelovi otoka pretrpjeli su poplave. Neki su i u nepogodi pronašli priliku za pozitivnu perspektivu. U vrijeme uraganskih vjetrova, kažu Kubanci, more uz sjevernu obalu puno je – sardina.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare