Njemačka dopušta Afganistancima da dovedu drugu ženu iako je poligamija zabranjena

Njemačka vlada dopušta afganistanskim doseljenicima da dovedu drugu ženu iako je poligamija u toj zemlji zakonom zabranjena.

Afganistanski pripadnici Bundeswehra, odnosno Oružani snaga Njemačke dobili su vize za boravak u Njemačkoj nakon vojnog povlačenja iz Afganistana, a zakoni o spajanju obitelji omogućili su im da sa sobom dovedu svoje supružnike i djecu.

Međutim, njemačke novine Westfalenpost izvijestile su da su u najmanje dva poznata slučaja odobreni naknadni zahtjevi za ponovno spajanje za dovođenje drugih supružnika i djece. To je potvrdio lokalni imigracijski ured u okrugu Hochsauerland, prenosi Remix.

U jednom slučaju, muž živi s jednom ženom i troje djece, dok druga žena živi u odvojenom stanu u blizini s još sedmero djece. U drugom slučaju, čini se, muž živi s obje svoje žene i devetero djece.

Poligamija u Njemačkoj je protuzakonita

Iako je poligamija u Njemačkoj protuzakonita, postoje olakotne okolnosti ako su brakovi sklopljeni u skladu sa stranim zakonima. Praksa je široko prihvaćena u nizu islamskih zemalja. Međutim, još uvijek stvara određene pravne probleme u vezi s državljanstvom.

Konkretno, jedno od djece bivše zaposlenice Bundeswehra rođeno je u Njemačkoj, ali nije uspjelo dobiti njemački rodni list jer brak njezinih roditelja nije priznat u Njemačkoj.

Ovaj problem je nešto što bi moglo postati učestalije nakon što je savezna vlada ublažila zakone o spajanju obitelji. Njemačka je prošle godine izdala povećan broj viza u svrhu spajanja supružnika stranih državljana.

Ukupno je odobreno 71.129 viza; Indijci (8.930) i Turci (8.778) primili su najveći broj odobrenih zahtjeva. Brojka je mogla biti puno veća da 13.607 ljudi koji su se nadali pridružiti svojim supružnicima nije palo na testu znanja jezika.

Kako raste broj novopridošlica, uključujući velike obitelji prema zakonima o ponovnom spajanju, tako raste i broj djece koja primaju državne beneficije. Ukupno 888.218 stranih maloljetnika sada prima državnu socijalnu pomoć, brojka koja se utrostručila u 13 godina – u 2010. financijski pomoć primalo je 303.962 maloljetnika, piše Narod.hr.

NAJNOVIJE!