Novi ocean će prepoloviti Afriku i potopiti mnoge zemlje, tvrde znanstvenici

Znanstvenici su otkrili da je u tijeku formiranje novog oceana koji će Afriku prepoloviti te potopiti mnoge tamošnje zemlje.

Istraživači izvješćuju da su se dva dijela afričke kopnene mase počela odvajati, stvarajući put cijelom novom oceanu da prođe kroz rascjep. Zemlje poput Zambije i Ugande mogle bi jednog dana imati vlastite obale ako se kopno nastavi razdvajati.

Prema pisanju uglednog časopisa “Geophysical Research Letters”, geolozi su uspjeli potvrditi da nastaje novi ocean jer se afrički kontinent dijeli na pola.

Pukotina na granici tri tektonske ploče

Znanstvenici su uspjeli pronaći točno mjesto gdje se prvi put duboko pod zemljom otvorio kontinent s površinom većom od 30 milijuna četvornih kilometara, piše Unilad.

Pukotina se nalazi na granicama triju tektonskih ploča koje se već neko vrijeme postupno udaljavaju jedna od druge. Geolozi su naznačili da će ovaj složeni tektonski proces napraviti mjesta za potpuno novu vodenu masu za milijune godina.

Znanstvenici su otkrili da je pukotina, poznata kao Istočnoafrički jarak, trenutno duga oko 55 kilometara, nakon što se prvi put pojavila 2005. godine u pustinjama Etiopije.

– Ovo je jedino mjesto na Zemlji gdje možete proučavati kako kontinentalni rasjed postaje oceanski – rekao je Christopher Moore sa Sveučilišta u Leedsu.

Moore je uz pomoć satelitske radarske tehnologije pratio vulkansku aktivnost istočnoafričke regije koja se najčešće povezuje s postupnim raspadom kontinenta. Rascjep se nalazi na granicama Afričke, Arapske i Somalijske tektonske ploče, a posljednjih 30 milijuna godina Arapska ploča polako se udaljava od Afričkog kontinenta.

Isti tektonski pomak viđen je i prije kada su Crveno more i Adenski zaljev nastali između dviju povezanih kopnenih masa.

Znanstvenici su uspjeli precizno izmjeriti kretanje Zemlje

Somalijska ploča također se udaljava od Afričke ploče – produbljujući svoj put kroz Veliku rascjepnu dolinu. Uz pomoć GPS instrumenata, istraživači su uspjeli precizno izmjeriti kretanje Zemlje.

– Uz pomoć GPS tehnologije možemo mjeriti stope kretanja do nekoliko milimetara godišnje. Kako dobivamo više mjernih podataka, možemo bolje razumjeti što se događa. Adenski zaljev i Crveno more preplavit će područje Afar i Veliku rascjepnu dolinu te će postati novi ocean, a taj dio istočne Afrike postat će zaseban mali kontinent – rekao je morski geofizičar i profesor na kalifornijskom sveučilištu Ken McDonald.

Tri tektonske ploče udaljavaju se jedna od druge različitim brzinama, ali McDonald kaže da se Arapska od Afričke odvaja brzinom od 2,5 cm godišnje. Afrička i somalijska ploča odvajaju se sporijom brzinom od oko pet milimetara svake godine.

NAJNOVIJE!