Ova biblijska imena su već treću godinu zaredom najpopularnija u Njemačkoj

Noah (Noa) je najpopularnije muško ime u Njemačkoj. Već treću godinu zaredom roditelji su najčešće izabirali ovo biblijsko ime za novorođene dječake.

Statistiku za 2022. objavilo je Društvo njemačkog jezika, koje je pokazalo da je hebrejski naziv figure u Postanku (poglavlja 6-9) bio na vrhu u sedam od šesnaest saveznih država. Noa znači “odmor” ili “utjeha”.

Drugo na listi prošle godine bilo je još jedno biblijsko ime, ovoga puta iz Novog zavjeta:

Matteo (Matija), ali zanimljivo češće u talijanskom obliku: Mateo ili Matheo. Matej je bio jedan od dvanaestorice učenika Isusa Krista i po njemu je nazvano prvo Evanđelje u Novom zavjetu. Ime se može prevesti kao “dar od Boga”.

I dalje među dječacima, još jedno vrlo popularno ime u Njemačkoj je Mohammed (Muhamed – na arapskom “hvaljeni”), koje je prošle godine zamijenilo Noaha na vrhu u glavnom gradu Berlinu. Ime je popularno među muslimanima jer se odnosi na utemeljitelja islama.

VIDI OVO: Muška biblijska imena: Ovo su najljepša imena za dječake

Biblijska imena za djevojčice su manje popularna

Prošle su godine među novorođenim djevojčicama bila manje popularna biblijska imena. Prve tri bile su Emilia, Sophia i Emma.

Tek na četvrtom mjestu nalazimo Miu (kratak oblik od Maria, Marija, što znači “voljena”). To je ime Isusove majke i često se pojavljuje u Novom zavjetu.

Odmah nakon Mije, na peto mjesto došla je Hannah (ili Ana), također hebrejskog porijekla. Ime se pojavljuje u 1. Samuelovoj, kao majka važnog starozavjetnog proroka Samuela. Također, prema vjerovanju Crkve Marijina mama se zvala Ana.

NAJNOVIJE!