Muhamed je najpopularnije ime za novorođenu mušku djecu u Berlinu

Muhamed je bilo najpopularnije ime za mušku novorođenu djecu u 2022. godini u Berlinu. 2021. godine je ovo ime bilo na drugom mjestu.

Kao što se veće neko vrijeme vidi u mnogim drugim velikim gradovima zapadnih zemalja, poput Francuske i Britanije, ime Muhamed kontinuirano je stjecalo popularnost u Njemačkoj, uključujući i u protekloj godini.

U gradovima kao što je Berlin, poznato muslimanko ime Muhamed bilo je najpopularnije ime za novorođene dječake 2022. godine, dok je 2021. bilo treće. Prethodno je Noah bio prvi, a Adam drugi, a Noah je sada pao na drugo mjesto za 2022.

U drugim gradovima, poput Hessea i Bremena, Muhamed, sa svojim varijacijama po pitanju toga kako samo ime napisano (Muhamed, Muhammed, Mohammed, Mohammad….), je bio na vrhu popisa najčešćih imena za novorođenčad, prema godišnjem istraživanju Društva njemačkog jezika u ponedjeljak.

U ostalim njemačkim gradovima Muhamed također postaje sve popularnije ime

U Bremenu, prvo ime Muhamed, koje je ime najsvetijeg islamskog proroka, više ne zaostaje za prvim mjestom, pomaknuvši se s trećeg na drugo mjesto. Na prvom mjestu je Matheo, a na trećem Finn. Prošle godine, poredak je bio Finn, Noah, Mohammed.

Među djevojčicama, imena kao što su Ella, Emma, ​​Mila i Sophie nastavljaju svoj niz na vrhu u tri njemačke pokrajine 2022. godine.

Podaci koji dolaze iz Njemačke pokazuju da se zemlja suočava s brzom demografskom transformacijom, a porast islamskih imena samo je jedan od čimbenika trenda. Na primjer, u većini velikih gradova, većina djece ima migrantsko podrijetlo, uključujući Hamburg.

Sveukupno, 38 posto sve djece u njemačkom školskom sustavu ima migrantsko podrijetlo. Sve veća raznolikost unutar škola također dovodi do sukoba među učenicima, povećanog nasilja i nastavnika koji se suočavaju s izgaranjem.

Razlike u imenima između istočne i zapadne Njemačke

Postoje i značajne razlike između istoka i zapada Njemačke. Na zapadu su najpopularnija imena Noa i Matheo, koja imaju biblijsku referencu, dok se na istoku preferiraju njemačka imena poput Emila i Karla.

U Njemačkoj, Noah je i dalje na vrhu ljestvice u cijeloj zemlji.

Muhamed je sve popularnije ime na Zapadu. Prošle se godine vinuo na vrh ljestvice u jednom irskom gradu. U Francuskoj jedno od pet novorođenčadi ima islamsko ime, a najpopularnije je Muhamed. U Bruxellesu je to sada najčešće dječačko ime koje se daje svim novorođenčadima.

NAJNOVIJE!