Papa Franjo formalno je odobrio svećenicima da daju blagoslov istospolnim parovima

Prema Deklaraciji “Fiducia supplicans” o pastoralnom značenju blagoslovâ, koju je izdao Dikasterij za nauk vjere, a odobrio papa Franjo, bit će moguće blagoslivljati istospolne parove i parove u neredovitim situacijama. Učenje o braku se ne mijenja, a blagoslov ne znači odobravanje zajednice. 

Kada dvoje ljudi zatraži blagoslov, čak i ako je njihova situacija kao para „neredovita“, zaređeni će svećenik moći pristati to učiniti. No, u toj gesti pastoralne blizine valja izbjegavati sve elemente koji imaju bilo kakvu sličnost s obredom vjenčanja, navodi se u Deklaraciji “Fiducia supplicans” o pastoralnom značenju blagoslovâ, piše Vatican News.

Radikalna promjena u Rimokatoličkoj Crkvi ili ne?

Dokument zapravo dodatno objašnjava sadržaj pisma koje je Papa poslao dvojici konzervativnih kardinala, a koje je objavljeno još u listopadu. U tom pismu Papa je sugerirao da se takvi blagoslovi mogu dati u određenim okolnostima, ako je istovremeno potpuno jasno da taj ritual nema nikakve veze sa sklapanjem braka.

Novi dokument ponavlja taj uvjet i razrađuje ga, ponovno potvrđujući da je brak doživotna zajednica između muškarca i žene. I naglašava da blagoslovi o kojima je riječ ne smiju biti vezani uz bilo koju specifičnu katoličku proslavu ili vjersku službu i ne smiju se dodjeljivati ​​u isto vrijeme dok se sklapa civilni brak i/ili partnerstvo. Štoviše, blagoslovi ne mogu koristiti ustaljene rituale ili čak uključivati ​​odjeću i geste koje pripadaju vjenčanju, piše AP.

No, navodi se da se takav blagoslov ne smije a priori odbiti.

U konačnici, blagoslov ljudima pruža način na koji mogu povećati svoju vjeru i povjerenje u Boga. Stoga, zahtjev za blagoslovom, izražava i njeguje otvorenost transcendentalnosti, milosti, i Božjoj blizini u tisuću konkretnih životnih situacija, što nije mala stvar u današnjem svijetu.

NAJNOVIJE!