Papin savjetnik: Svećenicima treba dati mogućnost da se vjenčaju

Crkva bi trebala razmotriti reviziju svojih pravila kako bi katoličkim svećenicima pružila mogućnost vjenčanja, rekao je nadbiskup Charles Scicluna.

Došlo je vrijeme da se “ozbiljno razgovara o tom pitanju” i “donesu odluke”, rekao je, dodajući da je o tome već otvoreno govorio u Vatikanu, ali je priznao da to u konačnici nije njegova odluka.

“Ovo je vjerojatno prvi put da to javno govorim i nekima će to zvučati heretički”, rekao je nadbiskup, koji je i ugledni vatikanski dužnosnik.

“Zašto bismo izgubili mladića koji bi bio dobar svećenik, samo zato što se želio oženiti? I izgubili smo dobre svećenike samo zato što su odabrali brak”, kaže nadbiskup za Times of Malta.

O višestoljetnom pravilu o svećeničkom celibatu javno se raspravlja već desetljećima, ali su ga lokalne crkvene vlasti do sada uvijek branile, inzistirajući da život svećenika treba biti posvećen isključivo Crkvi i zajednici.

U intervjuu za Times of Malta ovog tjedna, Scicluna je priznao da celibat i dalje ima i da će i dalje imati mjesto u Crkvi, ali je rekao da je naučio iz iskustva da bi svećenicima također trebalo dati mogućnost da se vjenčaju, baš kao u Istočnim katoličkim Crkvama.

Postavljao je pitanja o katoličkim svećenicima koji potajno žive u ljubavnoj vezi dok javno nastavljaju obavljati svoje svećeničke dužnosti. Neki od njih već su godinama u privrženoj vezi, a drugi čak potajno imaju djecu iz tih veza.

“Ovo je globalna stvarnost; to se ne događa samo na Malti. Znamo da diljem svijeta ima svećenika koji također imaju djecu, a mislim da ih ima i na Malti koji također imaju”, rekao je.

64-godišnji nadbiskup i odvjetnik nije običan prelat. Osim što vodi Crkvu na Malti, također je na jednoj od najutjecajnijih pozicija u Vatikanu – kao pomoćni tajnik Dikasterija Svete Stolice za nauk vjere.

U prvom tisućljeću nakon Isusove smrti, svećenicima je općenito bilo dopušteno ženiti se i imati djecu. Crkva je celibat uvela u 12. stoljeću.

Ali to je samo pravilo – ne crkvena dogma – pa ga papa Franjo može promijeniti, iako se čini da 87-godišnji papa još nije uvjeren u to.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!