Planinar je pronađen mrtav nakon 2 mjeseca, a uz njega je bio njegov pas

Tijelo 71-godišnjeg planinara koji je nestao u kolovozu pronađeno je u planinama južnog Colorada, a njegov vjerni terijer, koji je preživio u divljini, još uvijek je bio uz njega, rekla je spasilačka skupina.

Rich Moore krenuo je sa svojim Jack Russell terijerom, Finneyjem, 19. kolovoza s planovima za uspon na Blackhead Peak – vrh visok 12 500 stopa u planinama San Juan u Coloradu. Nikad se nije vratio, rekla je Taosova grupa za traženje i spašavanje u objavi na Facebooku.

Moore, koji je bio iz obližnjeg Pagosa Springsa, bio je nestao oko 10 tjedana sve dok lovac nije naišao na njegove ostatke 30. listopada, oko 2 1/2 milje istočno od vrha planine. Finney je bio uz njega, prema dobrovoljnoj spasilačkoj skupini.

Finney je izgubio otprilike polovicu svoje tjelesne težine kad je otkriven, ali se činilo da je u relativno dobroj formi.

“Odanost tog psa nas je sve ostavila u suzama”, rekla je za CNN.

Moore je umro od “hipotermije”, prema mrtvozorniku okruga Archuleta Bradleyu Huntu. Nije bilo moguće utvrditi Mooreov datum ili vrijeme smrti, rekao je Hunt.

Ekipe za potragu i spašavanje tražile su Moorea nekoliko puta, počevši od planinskog vrha i krećući se prema zapadu prema parkiralištu gdje je ostavio svoj automobil, rekla je.

Dijelovi planine toliko su strmi da su posade morale biti dovezene helikopterom, prisjetila se. Napomenula je da je planinarenje na vrhu “izuzetno rigorozan” pothvat.

Vrijeme je bilo vedro i sunčano na dan kada je Moore nestao, rekla je Vanne-Brightyn, ističući da je strastveni planinar s vrha trebao moći vidjeti gdje mu je automobil parkiran.

Finney je vjerojatno preživio na vodi iz obližnjih podzemnih tokova i hvatajući male životinje kao što su poljski miševi ili vjeverice.

Psi mogu biti ‘lojalni do smrti’, kaže stručnjak

Certificirani stručnjak za ponašanje pasa i trener Russell Hartstein kaže da “nije nečuveno” da pas razvije tako intenzivnu odanost prema svom vlasniku.

“Puno puta ostaju vjerni do smrti”, rekao je Hartstein za CNN.

Jack Russell terijeri se posebno uzgajaju kako bi preživjeli loveći glodavce ili druge male životinje, istaknuo je.

Ovo nije prvi put da je nestali planinar pronađen mrtav sa svojim krznenim prijateljem koji je još uvijek pokraj njih.

Prošlog svibnja 74-godišnji Donald Hayes nestao je dok je planinario planinom u blizini Prescotta u Arizoni sa svojim psom Rangerom, objavile su lokalne vlasti u priopćenju za 2022.

Kad su Hayesovi ostaci pronađeni gotovo tjedan dana kasnije među neravnim terenom, Ranger je bio živ i pretpostavlja se da je cijelo vrijeme ostao sa svojim vlasnikom, rekli su dužnosnici. Pas je doveden u lokalnu bolnicu za životinje na liječenje, navodi se u priopćenju.

NAJNOVIJE!