Po prvi puta u Peruu pacijentica s neizlječivom bolešću podvrgnuta eutanaziji

U nedjelju, 21. travnja, peruanska aktivistica Ana Estrada podvrgnuta je procesu eutanazije te je umrla. Upotrijebljena terminologija nije pokazala radi li se o izravnoj eutanaziji ili medicinski potpomognutom samoubojstvu.

Eutanazija nije legalna u Peruu, ali je Vrhovni sud zemlje ipak presudio u korist njezine žalbe.

“Medicinski postupak proveden je u skladu s ‘Planom i protokolom za dostojanstvenu smrt’ primjenjivim na Anu, odobren od strane EsSaluda, u kontekstu povijesne presude u njezinu korist, izdane 23. veljače 2021., a koju je potvrdio Vrhovni sud 14. i 27. srpnja 2022.”, navodi se u priopćenju.

EsSalud je vladina agencija koja pruža socijalno zdravstveno osiguranje u Peruu.

Tko je Ana Estrada?

Ana Estrada bila je 47-godišnja peruanska aktivistica koja je bolovala od polimiozitisa — neizlječive bolesti zbog koje je bila prikovana za invalidska kolica. Od 2019. godine podnosi peticiju peruanskim sudovima za priznavanje prava na eutanaziju.

Eutanazija nije legalna u Peruu. Međutim, 2022. pravosuđe je presudilo u korist Estrade kako bi u njezinu slučaju članak 112. važećeg Kaznenog zakona “ostao neproveden”. Zakon kažnjava onoga tko “iz samilosti ubije neizlječivo bolesnu osobu” kaznom zatvora do tri godine.

PROČITAJTE: Odobrava li Bog eutanaziju?

Prošle veljače, Vrhovni sud pravde u Limi naredio je socijalnom osiguranju (EsSalud) i Ministarstvu zdravstva (Minsa) da poštuju Estradinu odluku.

Nedavno je EsSalud također izjavila da nije bilo potrebno da se Estrada podvrgne dodatnoj psihološkoj procjeni od one provedene prošlog listopada te je odlučila da može imenovati osobu od povjerenja koja će svojim potpisom ovlastiti njezin pristanak.

NAJNOVIJE!