NaslovnicaVijestiSkoro pola milijuna oboljelih od od misterioznog sindroma

Skoro pola milijuna oboljelih od od misterioznog sindroma

Stopa Amerikanaca koji razvijaju rijetku alergiju na meso nakon uboda krpelja raste, kažu znanstvenici. Dosad je 450.000 oboljelo od od misterioznog sindroma.

Novi podaci koje je u četvrtak objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju nagli porast slučajeva alfa-gal sindroma (AGS). Taj je sindrom ozbiljno, po život opasno alergijsko stanje.

Alergija izaziva reakciju koja može biti smrtonosna u kombinaciji s nekoliko vrsta mesa ili životinjskih proizvoda.

Američki znanstvenici pronašli su alfa-gal u slini takozvanog krpelja usamljene zvijezde (lat. Amblyomma americanum). Krpelj se prepoznaje po bijeloj mrlji na leđima i uglavnom se nalazi u južnim i istočnim dijelovima SAD-a. No, stručnjaci upozoravaju da se zbog klimatskih promjena njihova rasprostranjenost širi, prenosi BBC.

Od ugriza Amblyomma americanuma osoba se može razboljeti ako konzumira određeno meso i životinjske proizvode dobivene od sisavaca

Na popisu opasnih namirnica za osobe koje pate od alfa-gal sindroma nalaze se svinjetina, govedina, kunić, janjetina, divljač, želatina, mlijeko, neki mliječni proizvodi i neki lijekovi.

Simptomi uključuju grčeve u želucu, proljev, osip i otežano disanje.

Više od 110.000 slučajeva otkriveno je od 2010. godine, navodi CDC. Od 2017. do 2021. broj slučajeva porastao je za oko 15.000 godišnje. Zbog toga koliko ga je teško dijagnosticirati, CDC kaže da je ukupno do 450.000 Amerikanaca moglo razviti alergije na meso zbog alfa-gala.

Sindrom je otkriven tek 2008. slučajno nakon što su američki znanstvenici pronašli neočekivane rezultate tijekom testiranja lijeka koji se koristi za liječenje raka.

Ixodes holocyclus, poznat i kao krpelj paralize, također je uzrokovao slične alergije na meso u jednoj regiji u Australiji. Stručnjaci upozoravaju ljude da se na otvorenom pokriju i da redovito provjeravaju svoje tijelo zbog uboda krpelja. Ugrizi krpelja mogu uzrokovati nekoliko opasnih bolesti i najčešći su tijekom toplijih mjeseci.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare