Poljska razmatra integraciju transrodnih osoba u svoje vojne redove

Poljsko Ministarstvo nacionalne obrane razmatra integraciju transrodnih i interseksualnih osoba u svoje vojne redove, označavajući potencijalnu promjenu u politici.

Ovaj potez dolazi nedugo nakon što je nova lijevo-liberalna vlada došla na vlast pod Donaldom Tuskom.

Dužnosnici ministarstva istaknuli su kako ozbiljno shvaćaju pitanje ograničenog pristupa vojnoj službi za transrodne i interseksualne osobe te istražuju mogućnost revizije propisa u ovom području. Ovo dolazi kao odgovor na upit liberalnih novina Gazeta Wyborcza u vezi s otvorenošću vojske prema osobama s rodnom disforijom.

Povijesno gledano, osobama koje su se identificirale kao transrodne osobe zabranjena je vojna služba u Poljskoj, što do sada nije bilo osporavano. Međutim, pod vladavinom Tuska i njegove koalicije, ova bi politika mogla doživjeti revolucionarne promjene.

Nakon promjene u vodstvu, trenutno vodstvo Ministarstva obrane, koje vodi Władysław Kosiniak-Kamysz, “analizira” potencijal za regulatorne promjene koje više ne bi klasificirale poremećaje rodnog identiteta kao “bolest ili nedostatak”. To proizlazi iz odgovora ministarstva na upit Gazete Wyborcze.

Tiskovni ured ministarstva napominje da su prijedlozi izmjena u vezi s ocjenom sposobnosti za služenje vojnog roka i postupcima vojnoliječničkih povjerenstava za transrodne i interseksualne osobe, predloženi u međuresornim konzultacijama, ali ih prethodno konzervativno vodstvo nije odobrilo Ministarstvo narodne obrane.

Tiskovni ured ministarstva je dodao: “Želimo se uvjeriti da ozbiljno shvaćamo pitanje ograničenja pristupa vojnoj službi za transrodne i interseksualne osobe i analiziramo mogućnost izmjene propisa u tom smislu.”

Godine 2020., glasnogovornik za građanska prava, sada ministar pravosuđa Adam Bodnar, požalio se u pismu ministru Mariuszu Błaszczaku da transrodne osobe “imaju ograničen pristup vojnoj službi” i apelirao je na promjenu ove situacije, piše Remix News.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!