Popularnost pape Franje opada među katolicima u SAD-u

Papa Franjo poznat je po svom inkluzivnijem stavu prema LGBTQ+ zajednici.

Nova studija otkriva da tri četvrtine katolika u SAD-u visoko cijene papu Franju, ali njegova popularnost svejedno opada.

Prema istraživanju Pew Research Centera od 12.693 ispitanika, papin rejting je visok i iznosi 72 posto.

Međutim, ta je brojka pala za osam posto od 2021. i 15 postotnih bodova u odnosu na njegovu vrhunsku ocjenu naklonosti od 90 posto u 2015.

Na sadašnjeg papu se općenito gleda pozitivnije od njegovog prethodnika, pape Benedikta XVI. – koji se smatra konzervativnijim vođom. Benediktove ocjene naklonosti varirale su između 67 posto i 83 posto tijekom njegova pontifikata.

Čini se da papa Ivan Pavao II. ima najveću stopu odobravanja, prema istraživanju s čak 90 posto.

Istraživanje pokazuje da među katolicima koji se identificiraju kao republikanci raste nezadovoljstvo papom Franjom.

Papa Franjo poznat je po svom inkluzivnijem stavu prema LGBTQ+ zajednici kroz poteze kojima želi dobrodošlicu transrodnim ženama u svoju publiku te dopušta krštenje transrodnih osoba pod određenim okolnostima.

Među demokratima, otprilike devet od deset anketiranih katolika povoljno gleda na papu Franju u usporedbi sa 63 posto republikanaca, dok je 35 posto katoličkih republikanaca reklo da ima nepovoljno mišljenje o papi.

Velik udio ispitanika koji su papu Franju smatrali nepovoljnim također ga povezuje s promjenama u smjeru Crkve, a njih 54 posto kaže da on predstavlja veliku promjenu u smjeru Crkve.

Ranije ovog mjeseca, Vatikan je objavio dokument o ljudskom dostojanstvu kako bi ponovio protivljenje Crkve promjenama spola, rodnoj teoriji, surogat roditeljstvu, pobačaju i eutanaziji.

Prema Pew Researchu, 61 posto katolika smatra da bi Crkva trebala poduzeti korake kako bi svećenicima omogućila brak, žensko ređenje, kontracepciju i priznavanje istospolnih brakova. Samo 15 posto katolika uglavnom kaže da Crkva to ne bi trebala.

NAJNOVIJE!