Vatikan odbacio promjenu spola, surogat roditeljstvo i rodnu ideologiju

Vatikan je danas objavio deklaraciju “Dignitas Infinita” po kojoj odbacuje promjenu spola, surogat roditeljstvo i rodnu ideologiju.

U deklaraciji koju je objavio Vatikanski ured za nauk vjere se navodi da “svaka intervencija promjene spola, u pravilu, riskira ugrožavanje jedinstvenog dostojanstva koje je osoba dobila od trenutka začeća”, prenosi Reuters.

Za teoriju roda, prema kojoj je rod kompliciraniji i nestabilniji od tradicionalne podjele na dvije kategorije muškaraca i žena, Vatikan je ocijenio da je “želja za osobnim samoodređenjem, prema teoriji roda, pored osnovne istine da je ljudski život dar, predstavlja potpadanje drevnom iskušenju da učinimo sebe Bogom, ulazeći u natjecanje s jedinim pravim Bogom ljubavi koji nam je otkriven u Evanđelju“.

Prema deklaraciji, surogat roditeljstvo predstavlja povredu dostojanstva majke i djeteta.

Papa Franjo potvrdio je ovu deklaraciju nakon njegova zahtjeva da ona obuhvati “siromaštvo, situaciju s migrantima, nasilje nad ženama, trgovinu ljudima, rat i druge teme”, rekao je predstojnik ureda, kardinal Victor Manuel Fernandez.

U Deklaraciji se protivnim ljudskim pravima ocjenjuje činjenica da je “na nekim mjestima znatan broj ljudi zatvoren, mučen, pa čak i lišen života samo zbog svoje seksualne orijentacije”.

Osuđeni su i abortus, eutanazija i smrtna kazna, te je dodano da je seksualno zlostavljanje, kao prijetnja ljudskom dostojanstvu, “rasprostranjeno u društvu”, pa tako i u Katoličkoj Crkvi.

NAJNOVIJE!