Pravoslavni svećenik i njegova žena pronevjerili milijune eura dok su “pomagali siromašnoj djeci”

Pravoslavni svećenik Antonios Papanikolaou i njegova supruga su u Grčkoj navodno pronevjerili milijune eura dok su “brinuli za siromašnu djecu”.

Grčko pravosuđe pokrenulo je kazneni postupak za pranje novca i pronevjeru protiv pravoslavnog svećenika, osnivača najveće grčke nevladine organizacije koja se brine za siromašnu djecu, i njegove supruge.

Nakon istrage koja je trajala više od godinu dana, svećenikova supruga, zadužena za nevladinu organizaciju “Kivotos Tou Kosmou” (Kovčeg svijeta), procesuirana je zbog prijevare, pronevjere i pranja novca, dok se protiv njezina supruga, svećenika Antoniosa Papanikolaoua, vodi kazneni postupak za poticanje na ta kaznena djela.

Prijeti im kazna od 10 do 20 godina zatvora.

Prema grčkoj novinskoj agenciji ANA, izvješće o istrazi pokazuje da je par imao značajne neopravdane troškove u ime svoje organizacije, poput kupnje nekretnina u Epiru, na sjeveru Grčke, i povlačenja dva milijuna eura iz Sredstva nevladine organizacije koja nisu korištena za organizaciju.

U stanu je pronađen skupi nakit

U stanu udruge koji koristi otac Antonios pronađeni su razni predmeti, satovi i nakit u vrijednosti od 470.000 eura, dok je, prema istom izvoru, iz blagajne udruge nestalo 300.000 eura.

Istraga o prijevari i optužbama za nasilje i seksualno zlostavljanje pokrenuta je u studenom 2022. protiv te vodeće grčke nevladine organizacije koja ima domove za napuštenu djecu, odnosno djecu iz siromašnih obitelji, u Ateni i drugim gradovima.

Istraga o navodnom zlostavljanju djeteta još je u tijeku. Ocu Antoniosu, koji odbacuje sve optužbe, u travnju će suditi pred kaznenim sudom u Ateni za nasilje i seksualno zlostavljanje.

„Kivotos tu Kosma“ proteklih je godina ugostio stotine djece i dobio mnoga priznanja, uključujući godišnju nagradu Europskog parlamenta „European Citizen’s Prize“ za 2018. za pojedince ili organizacije koji su se posebno istaknuli u jačanju europskih integracija izražavanjem europske suradnje, otvorenost prema drugima i praktična uključenost u razvoj međusobnog razumijevanja.

NAJNOVIJE!