NaslovnicaVijesti'Pretvarao sam se da sam mrtav': Najmanje 37 učenika je ubijeno u...

‘Pretvarao sam se da sam mrtav’: Najmanje 37 učenika je ubijeno u školi u Ugandi

Najmanje 37 učenika navodno je ubijeno 16. lipnja u privatnoj srednjoj školi u Ugandi, a napadači su spaljivali i sjekli žrtve mačetama.

Većinski kršćanski učenici u srednjoj školi Mpondwe Lhubiriha navodno su pjevali gospel pjesme prije smrtonosnog napada od strane osumnjičenih militanata Islamske države sa Savezničkim demokratskim snagama (ADF), skupinom sa sjedištem u Demokratskoj Republici Kongo, javlja BBC.

Svjedok je rekao da učenici u školi, koja se nalazi blizu granice Ugande s Demokratskom Republikom Kongo, obično pjevaju prije spavanja, ali da je buka prekinula njihovo slavljenje.

Isprva je Mary Masika rekla da su ona i njezina kći, koje žive u blizini škole, pretpostavile da su učenici pauzirali glazbu kako bi se malo zabavili – no ubrzo su shvatile da se nešto drugo sprema.

Militanti su ušli u spavaonice

Militanti su ušli u spavaonice, podmetali požare i ubijali studente, a nekoliko je mladih navodno uzeto za taoce, izvijestio je BBC.

Masika je rekla kako je čula jednog od napadača kako uzvikuje “Allahu Akbar”, što znači “Bog je najveći”. Zvukovi i iskustva ostavili su je prestravljenom i uznemirenom.

“Čula sam vrištanje”, rekla je Masika za novine. “Od tada ne mogu ni jesti ni spavati.”

Pojedinac identificiran kao preživjeli ispričao je Morning Star Newsu, novini koja pokriva globalni progon kršćana, što se dogodilo kada su napadači stigli u kampus.

Militant je navodno rekao: “Ova škola propagira kršćanstvo u Ugandi i dobiva potporu od kršćana sa Zapada – islam bi trebao biti dominantna religija u Ugandi.”

Edgard Mumbere, preživjeli, opisao je kako je jedan od dječaka u domu vidio da su militanti naoružani i obavijestio svoje vršnjake, koji su šutjeli i počeli se skrivati.

Sakrili su se ispod kreveta

“To nas je natjeralo da se sakrijemo ispod kreveta i ubrzo smo čuli pucnjeve praćene paljbom po spavaonicama”, rekao je Mumbere .

“Bacili su bombu na naš dom, cijela je soba bila puna dima i nismo mogli disati. Neki od nas uspjeli su izaći iz spavaonice, ali su upucani i uspjeli su preživjeti teške ozljede.”

Užas tu nije završio, Mumbere je objasnio kako je on osobno preživio nesagledivu muku.

“Pokušao sam namazati krv po licu i cijelom tijelu, te sam se pretvarao da sam mrtav”, rekao je za Morning Star News. “Jedan je došao, provjerio, ništa nije vidio i tako sam preživio.”

Najmanje tri uhićena su navodno dok policija nastavlja s istragom o užasu. A, prema CNN-u, troje otetih spasila je ugandska vojska.

U međuvremenu, lokalni kršćani izrazili su strah zbog onoga što se dogodilo, a obitelji žrtava zatražile su molitvu i financijsku potporu.

Molite za one koji su pogođeni ovim besmislenim i traumatičnim nasiljem!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare