Pripadnici kanadske vojske će moći nositi suknje i puštati kosu

Pripadnici kanadske vojske će od rujna moći nositi suknje i puštati kosu. Odore se više neće dijeliti na “muške” i “ženske” kategorije.

Ubuduće će služiti po puno manje strogim pravilima odijevanja jer Kanadske oružane snage (CAF) uvode ažurirane propise o osobnom dotjerivanju.

Prema novim pravilima – koja su objavljena u utorak i stupaju na snagu u rujnu – CAF će dopustiti vojnom osoblju da, između ostalog, boji svoju kosu i pušta je na bilo koju duljinu, te da imaju tetovirano lice.

“Zaključak je da su Upute o odijevanju kanadskih snaga stare oko pedeset godina, pa je politika u cjelini bila spremna za reviziju”, kaže stranica s često postavljanim pitanjima (FAQ) Ministarstva nacionalne obrane (DND) s detaljima ažuriranja.

“Izgled kanadskih oružanih snaga (CAF) nije držao korak s kanadskim društvom kojem služe.”

VIDI OVO: Bog je stvorio muško i žensko – učite vašu djecu da uživaju u svojoj spolnosti

Pripadnici kanadske vojske će moći puštati kosu, no morat će je vezati

Ograničenja u pogledu duljine kose također ne postoje — kosa se može pustiti na bilo koju duljinu, ali se mora vezati ako prelazi preko ramena. Kosa također ne smije ometati vid vojnika i mora im omogućiti nošenje pokrivala za glavu, poput beretki.

Dlake na licu također se mogu uzgajati na bilo koju duljinu, sve dok su uredno njegovane i simetrične. Zapovjednici će i dalje imati pravo narediti članu da se obrije ili da mu ne rastu dlake na licu, ovisno o sigurnosnim i operativnim zahtjevima.

Ruksak se sada može prebaciti samo preko jednog ramena, samo da je lijevo.

“Ovo ostavlja desnu ruku slobodnom za pozdrav”, piše na stranici.

“Uniformiranost nije jednaka disciplini ili operativnoj učinkovitosti, ništa više nego što boja ili duljina vaše kose definira vašu predanost ili profesionalnu kompetenciju”, rekao je general Wayne Eyre, načelnik stožera obrane Kanade (CDS), u videu koji je objavio CAF na Twitter u utorak.

Odore se više neće dijeliti na “muške” i “ženske” kategorije, te se mogu nositi i kombinirano.

“Oba su kataloga otvorena za sve članove i mogu se međusobno kombinirati. Članovi CAF-a mogu odabrati koji god dizajn najbolje pristaje, pod uvjetom da se nosi u skladu s Uputama za odijevanje,” stoji na stranici.

Prema važećim Uputama o odijevanju, samo je ženama dopušteno nositi suknje i bluze kao dio uniforme. Revizije dopuštaju i muškarcima da nose ove predmete, prenosi Tribun.

NAJNOVIJE!