Bog je stvorio muško i žensko – učite vašu djecu da uživaju u svojoj spolnosti

Dječaci trebaju biti dječaci, a djevojčice trebaju biti djevojčice. Bog nas je takvima stvorio, a na nama nije da mijenjamo taj poredak. Naučimo djecu od malena da uživaju u svojoj spolnosti.

Dok se moj automobil kretao prema mjestu zaustavljanja ispred našeg prilaza, primijetio sam nešto što nikada nisam prije vidio. To je bilo neobičnije od najrjeđih ptica. Ondje, u kutu moga dvorišta, moj je jedanaestogodišnji sin Noah slagao drva za ogrjev. Brzo sam skupio svoje stvari i ušao u kuću kako bi rekao svojoj supruzi Lois o onome što sam vidio.

Moja zapanjenost dodatno je porasla nakon što mi je rekla kako ona nije rekla našem sinu da to radi. Noah je to sam radio od sebe, rekla mi je. Moje srce počelo je biti toplo od radosti zbog tih riječi, jer je lijenost bila najveći izazov našeg sina Noe. 

Ostavio sam svoju torbu i pošao kao bih ohrabrio svoga sina. Točno sam znao što trebam reći. Živimo u društvu koje koristi svaku priliku kako bi umanjila razlike između dječaka i djevojčica i kako bi učinilo nejasnima razlike Božjeg stvaralaštva muškarca i žene. Zbog toga naša djeca bivaju zbunjena u vezi onoga tko su i kako ih je Bog stvorio. Stoga, kada vidimo da naša djeca hodaju u onome kako ih je Bog stvorio, važno je da to primijetimo i da ih ohrabrimo. 

Što muškarac čini 

Netko mi je jednom rekao: „Kada se radi o roditeljstvu, dobivat ćeš više ako budeš ohrabrivao“. Zasigurno sam želio vidjeti više toga i želio sam pohvaliti inicijativu i trud svoga sina kao načina izražavanja biblijske muškosti. 

Kada sam otišao kod svoga sina i zahvalio mu, osmjehnuo se. Na moj entuzijastičan odgovor, radost je ispunila njegovo srce, no želio sam da zna kako je njegov trud bio i iskaz Božje svrhe za sve muškarce. Želio sam da to bude središte moga ohrabrenja. „Noah, ono što si ti danas učinio ne čine dječaci, to čine muškarci“, rekao sam. 

Nakon toga sam objasnio: „Bog te je stvorio da radiš. Dječaci sjede ispred ekrana i igraju videoigre (nešto što je moj sin volio raditi). No muškarci su stvoreni od Boga i pozvani od Boga da vladaju i sebi podčine Zemlju, da radom skrbe za svoja kućanstva i da rade Bogu na slavu. Bog je stvorio muškarce snažne za ovakve zadatke i kada si odlučio svoje vrijeme posvetiti slaganju ovih drva, činio si ono što čini muškarac. Noah, tako mi je drago na tomu što mi je Bog dao tebe kao sina da mi pomogneš. Bravo, sine moj“! 

Proslavljanje muškog i ženskog 

Odabrao sam svoje riječi kako bih potvrdio njegovu muškost i kako bih pomogao Noi da vidi kako njegova radost u služenju Bogu prikazuje Božji red i stvaralaštvo. Nije da žene ne mogu složiti drva, no muškarci su jedinstveno pozvani na takav rad kako bi priskrbili za svoje obitelji, zbog čega ih je Bog obdario snagom za to. Jedinstvena uloga muškarca bila je utemeljena prilikom stvaranja, prokleta padom i ponovno potvrđena Novim zavjetom. (Postanak 2, 15; 3, 17-19; 1. Timoteju 5, 8) Želio sam da se moj sin raduje u Božjem dobrom i mudrom daru muškosti i želio sam mu pomoći da shvati radost koja dolazi od hodanja u dobroti Božjeg stvaralaštva. 

Moja supruga koristi iste prilike kako bi ohrabrila našu djecu, dječake i djevojčice. Svaki puta kada naše djevojčice pomažu u brizi za svoju mlađu braću ili kada dragovoljno služe oko kućanstva, ona uvijek kaže stvari poput: „Bravo, dušo. Kada si pomogla nahraniti svoju malenu sestru, radila si ono što čine žene. Tako mi je drago zbog toga što te Bog stvorio kao djevojčicu, a jednoga dana bit ćeš odlična mama“! 

Nije da muškarci ne mogu nahraniti bebu ili pomoći oko poslova kućanstva, no Bog je dao ženama poziv da budu pomoćnice, majke i da upravljaju kućanstvom. Kao i kod muškaraca, jedinstvena uloga žene utemeljena je stvorenjem, prokleta padom i ponovno potvrđena Novim zavjetom. (Postanak 2, 18; 3, 16; Titu 2, 4) 

Željeli smo da se naše kćeri raduju u svojoj ženstvenosti i da slave Božji izbor njihovog spola te da rastu u želji za hodanjem u dobroti Božjeg stvaralaštva za njihov biblijski poziv. 

Četiri ceste u Božjem dizajnu 

Prikazivanje slave muškaraca i žena započinje proslavljanjem takvih razlika u domovima s našom djecom. Stoga evo četiri načina koja vam mogu pomoći da slavite Božji dar muškosti i ženstvenosti u svojim domovima. 

1. Potvrđujte spol svoje djece od rane dobi. 

Potvrđivanje razlika u spolovima nešto je što instinktivno činimo s našom najmlađom djecom. Izgovaranje stvari poput ”Ti si prekrasna djevojčica” ili ”Vidi kako si ti snažan dječak“ potvrđuje spol naše djece od njihovih ranih godina. Tražite redovite i česte prilike kako biste ohrabrivali svoje sinove i kćeri na specifične načine, kako biste im dali do znanja da je njihov spol dar od Boga koji se nikada ne može promijeniti. 

2. Izbjegavajte stereotipe jer ne pomažu.

Darovi i talenti naše djece možda se neće slagati s društvenim pravilima. Nisu svi dječaci građeni da budu nogometaši niti su nadareni za popravljanje stvari. Neki dječaci su pjesnici i plesači. Ne vole sve djevojčice kućanstvo. Neke djevojčice su darovite za popravljanje stvari i voljet će se sportski natjecati. Trebamo biti oprezni kako ne bismo spriječili ili obeshrabrili istraživanje darova naše djece i umjesto toga trebamo prepoznati da je takvo istraživanje normalan i važan dio njihovog razvoja. 

Zamislite kako je bilo mladom Davidu kada su njegova braća otišla u rat s Filistejcima dok je on ostao doma, brinući se za ovce. Njegov otac nije ga pozvao ni kada je došao Samuel, jer zasigurno najmlađi pisac pjesama ne bi mogao biti kralj. No Bog na stvari gleda drugačije. Bog je rekao Samuelu: „Čovjek gleda na vanjštinu, no Gospodin gleda na srce“. (1. Samuelova 16, 7) 

3. Učite i prikazujte biblijske uloge u vašim domovima. 

S obzirom na to da će naše kćeri biti supruge i majke i većina od naših sinova postat će muževi i očevi, važno ih je pripremiti za takve pozive. Proslavljajte dijelove Pisma koji opisuju različite pozive za muškarce i žene, muževe i supruge. Čitajte dijelove kao što su Postanak 2, 15-25; 1. Petrova 3, 1-7 i Efežanima 5, 22-33. Majke, nemojte se bojati koristiti riječ ”podčinjavanje” kako biste opisale načine kako se s radošću slijedi muževljeva briga i inicijativa. Očevi, ukažite svojim sinovima na načine kako se trebaju žrtvovati vlastiti interesi za dobrobit supruga, kao način izražavanja Kristove poniznosti. 

4. Ohrabrujte svoje supružnike u njihovom biblijskom pozivu ispred vaše djece. 

Naša djeca mogu vidjeti tatu kako odlazi na posao kako bi se brinuo za obitelj i mamu kako je zauzeta u domu, no oni možda ne shvate kako su takve aktivnosti spomenute u Bibliji. Majke, pohvaljujte težak rad svojih muževa, koji se brinu za vaše obitelji. Očevi, proslavljajte pomoć koju vam vaše žene pružaju i potvrđujte svoju ljubav prema njima često pred svojom djecom. Izražavajte svoju privrženost jedno prema drugome ispred vaše djece. 

Ništa više ne potvrđuje njihovo pouzdanje u Božje stvaralaštvo za muškarce, žene i brak bolje od toga da vide mamu i tatu kako se raduju u Božjem dobrom stvaralaštvu. Ništa nije više učinkovito u stvaranju pouzdanja u Božji plan od toga da naša djeca vide kako se roditelji vesele jedno nad drugim. 

Autor: Marty Machowski; Izvor: Desiringgod.org

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!