NaslovnicaVijesti'Bio sam šokiran': Profesor biologije dobio otkaz jer je podučavao da je...

‘Bio sam šokiran’: Profesor biologije dobio otkaz jer je podučavao da je spol određen kromosomima X i Y

Profesor biologije na sveučilištu u Teksasu tvrdi da je dobio otkaz nakon što su sveučilišni čelnici njegovo učenje o spolu određenom kromosomima smatrali previše “religioznim”.

Dr. Johnson Varkey i njegovi odvjetnici s Instituta First Liberty nedavno su poslali pismo sveučilištu St. Philip’s u San Antoniju u Teksasu, govoreći sveučilišnim dužnosnicima da je protuzakonito i neprimjereno otpustiti ga.

Kao profesor biologije posljednjih 20 godina, Varkey je bez ikakvih problema dosljedno podučavao iste činjenice o ljudskom reproduktivnom sustavu. No rekao je da se to nedavno promijenilo kada je dobio obavijest o otkazu.

“Bio sam iznenađen i  šokiran, jer, znate, nisam očekivao ovakvo pismo ili takav e-mail od škole jer sam to predavao za tu školu zadnjih 20 godina i bez ikakvih pritužbi”, rekao je.

Varkey vjeruje da su njegove lekcije o ljudskoj biologiji i spolu koji određuju kromosomi X i Y izazvale pritužbe koje su dovele do njegovog otkaza.

Njegovo predavanje je bilo uvredljivo za homoseksualne i transrodne osobe

Pogledajte kako profesor objašnjava:

“Dana 12. siječnja primio sam e-poruku od potpredsjednika odjela škole da provode istragu o kršenju etike protiv mene, pa sam odgovorio na njegovu e-poruku i pitao ga: ‘Koje su pritužbe?'”, rekao je Varkey. “Dakle, rekao je da će me ljudski resursi kontaktirati.”

“Kada sam dobio pismo o otkazu, potpredsjednik je spomenuo da su neke od pritužbi bile uvredljive za homoseksualce i transrodne osobe”, rekao je. “Dakle, pretpostavljam… da se, vrlo moguće, temelji na ljudskom reproduktivnom sustavu, što sam predavao, a to je bilo u studenom.”

Odvjetnica First Libertyja Keisha Russell vjeruje da Varkeyjev slučaj vjerojatno ima mnogo veze s trenutnim kulturnim trendovima.

“Kada sam vidjela pismo o otkazu u kojem ga sveučilište optužuje za vjersko propovijedanje, mislim da ono što ne razumiju jest da ga, čak i da jest, još uvijek ne mogu otpustiti jer je rekao nešto u što vjeruje u biti istina” ,rekla je.

Russell je rekla da se govor njezinog klijenta temeljio na njegovim iskrenim uvjerenjima i etičkom integritetu – te je zaštićen Prvim amandmanom. Nadalje, ona vjeruje da su Varkeyjeva stajališta o biologiji i drugim srodnim pitanjima podržana znanošću.

“Jednostavno mislimo da je šteta što bi otpustili jednog od svojih dugogodišnjih profesora jer predaje ono što je uvijek predavao”, rekla je.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare