Šećerna vuna navodno sadrži tvar koja može izazvati rak

Neki indijski zvaničnici tvrde da je ova poslastica opasnija nego što se čini

Indijski znanstvenici smatraju da šećerna vuna može izazvati rak te su stoga zabranile prodaju ove ružičaste i slatke poslastice.

Prošlog tjedna južna indijska država Tamil Nadu donijela je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisustvo tvari povezane s rakom, Rhodamine-B, u uzorcima poslanim na analizu.

Ranije ovog mjeseca, savezni teritorij Puducherry zabranio je prodaju slatkiša, dok su druge države počele testirati uzorke istih.

Šećerna vuna je popularna poslastica među djecom širom svijeta, koja je voljena zbog svoje ljepljive teksture koja se topi u ustima. No, neki indijski zvaničnici tvrde da je ova poslastica opasnija nego što se čini, izvještava BBC.

P Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, izjavio je da sastojci u šećernoj vuni mogu povećati rizik od raka i imati štetan utjecaj na sve organe u tijelu.

Njegov tim je prošlog tjedna pretraživao prodavače slatkiša na plaži u gradu. Kumar je rekao da slatkiše koje prodaju nezavisni prodavači u tom gradu proizvode, a ne registrirane tvornice.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu prodaje šećerne vune nakon što su laboratorijski testovi na uzorcima otkrili prisustvo kemijskog spoja Rhodamine-B. Ova kemikalija daje fluorescentno ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila i kozmetike.

Studije su pokazale da ova kemikalija može povećati rizik od raka, a Europska unija i Kalifornija su zabranile njenu upotrebu kao boje za hranu.

Dok je Tamil Nadu zabranjivao šećernu vunu, ministar zdravstva Ma Subramanian izjavio je da će korištenje Rhodamine-B u prodaji i posluživanju hrane biti kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane.

NAJNOVIJE!