Slavni ateist Richard Dawkins kaže da je ‘kulturalni kršćanin’

Iako je po uvjerenju ateist, Richard Dawkins kaže za sebe da je “kulturalni kršćanin”.

U razgovoru s Rachel Johnson na radiju LBC, Dawkins je rekao da je “sretan” što se broj onih koji se izjašnjavaju kao kršćani u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjuje, ali je rekao da bi bilo “doista užasno” ako bi kršćanstvo bilo zamijenjeno drugom religijom.

Iskreni znanstvenik priznao je da je bio “pomalo užasnut” kad je vidio kako se ramazanska svjetla prikazuju u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva tijekom Uskrsa.

“Moram reći da sam pomalo užasnut kad čujem da se umjesto toga promovira ramazan”, rekao je. “Osjećam da smo kršćanska zemlja.”

Nastavio je: “Istina je da statistički gledano, broj ljudi koji stvarno vjeruju u kršćanstvo opada i ja sam sretan s tim, ali ne bih bio sretan da smo, na primjer, izgubili sve naše katedrale i naše prekrasne župne crkve.

Dakle, smatram se kulturnim kršćaninom. Mislim da bi bilo važno da… zamijenimo bilo koju alternativnu religiju, to bi bilo doista užasno.”

Reagirajući na njegove komentare, Christian Concern je izjavio: “Tko bi rekao da ćemo ikada čuti te riječi iz usta Richarda Dawkinsa, čak i prije nekoliko godina?”

Kasnije u intervjuu, Dawkins je rekao da bi, da ima izbor između kršćanstva i islama, izabrao kršćanstvo “svaki put”.

“[Kršćanstvo] mi se čini kao fundamentalno pristojna religija na način na koji mislim da islam nije”, rekao je, prenosi Christian Today.

Nastavio je: “Ne govorim o pojedinačnim muslimanima, koji su, naravno, svi prilično različiti, ali doktrine islama, hadisa i Kurana, u osnovi su neprijateljske prema ženama, neprijateljske prema homoseksualcima i, smatram da volim živjeti u kulturno kršćanskoj zemlji, iako ne vjerujem ni jednoj riječi kršćanske vjere.”

Dawkins je u prošlosti govorio o svom “normalnom anglikanskom odgoju” prije nego što je napustio kršćanstvo u svojim tinejdžerskim godinama.

NAJNOVIJE!