Državna službenica mora platiti 100.000 dolara istospolnom paru kojem je uskratila dozvolu za brak

Savezni sudac u Kentuckyju presudio je sredinom rujna da bivša državna službenica Kimberly Davis mora platiti 100.000 dolara odštete istospolnom paru nakon što im je tri puta odbila izdati dozvolu za vjenčanje.

Davis, bivša službenica okruga Rowan u istočnom Kentuckyju, stekla je nacionalnu važnost jer je 2015. odbila izdati dozvole za istospolne brakove, tvrdeći da takvi postupci krše njezina vjerska uvjerenja da je brak između muškarca i žene.

Davis je nakratko bila u pritvoru zbog optužbi za nepoštivanje suda, jer je odbila izdati dozvole. Tadašnji konzervativni političari pohrlili su u Kentucky kako bi javno podržali ženu i slikali se s njom. Kasnije je puštena kada su službenici s kojima radi izdali vjenčane listove, ali bez njezina imena na obrascu. Kentucky je kasnije donio zakon koji je uklonio potrebu uključivanja imena službenika koji izdaje vjenčanu dozvolu na službenom dokumentu.

Prošle je godine savezni sudac presudio da je Davis prekršila ustavna prava dva gay para koji su je tužili.

Mora platiti 100.000 dolara istospolnom paru kojem je uskratila dozvolu za brak

Američki okružni sudac David Bunning rekao je da Davis “ne može koristiti vlastita ustavna prava kao štit za kršenje ustavnih prava drugih dok obavlja svoje dužnosti kao službenica”.

Sredinom rujna, na suđenju za utvrđivanje odštete koju Davis mora platiti, savezna porota naredila je Davis da plati po 50.000 dolara Davidu Ermoldu i Davidu Mooreu.

Drugi par koji je podigao tužbu, James Yates i Will Smith, nije dobio odštetu, piše Guardian.

NAJNOVIJE!