Španjolska vlada želi nadoknaditi štetu žrtvama zlostavljanja u crkvi

Španjolska vlada želi nadoknaditi štetu onima koji su pogođeni seksualnim zlostavljanjem od strane svećenstva ili u crkvenom okruženju – sa ili bez potpore Katoličke crkve.

Odlučilo je to Vijeće ministara u utorak. Kako nastavljaju izvještavati razni španjolski mediji, cilj je prvenstveno pomoći žrtvama čiji su slučajevi u zastari.

Ministar pravosuđa Felix Bolanos nada se da će uspjeti uvjeriti crkvu da sudjeluje u državnom fondu za odštetu. No, Biskupska konferencija još nije donijela odluku.

Zbog reakcija Katoličke crkve, koje su ponekad bile kritizirane kao neadekvatne, kao i godina “nijekanja i trivijalizacije problema”, vlada se htjela fokusirati upravo na obeštećenje maloljetnika pogođenih zlostavljanjem u crkvi.

Kako prenosi Kathpress, ministar pravosuđa Bolanos pretpostavlja da postoji i do 440.000 žrtava koje bi mogle imati pravo na ukupno do 70 milijuna eura. Prošlogodišnje listopadsko izvješće otkrilo je ipak manji broj zlostavljanja. No, Katolička crkva provela je vlastitu internu studiju koja je zabilježila 2056 maloljetnika pogođenih seksualnim napadima u crkvenom okruženju u posljednjih 40 godina.

U međuvremenu, vlada premijera Pedra Sancheza planira i politički čin u kojem bi se javno odalo priznanje tada maloljetnim žrtvama seksualnog nasilja u crkvi i tražila isprika.

NAJNOVIJE!