Stravična situacija na Islandu: Na stotine potresa dnevno, pucaju kuće i ceste

Vulkan na Islandu mogao bi eruptirati za nekoliko sati ili dana. Zbog bezbroj potresa dnevno, kuće i ceste pucaju, a brojne evakuacije su u tijeku.

Vulkan Fagradalsfjall na poluotoku Reykjanes prijeti erupcijom, a islandski Meteorološki ured kaže da je vjerojatnost vulkanske erupcije velika i da bi se mogla dogoditi u bilo kojem trenutku sljedećih dana.

“Vrijeme je napokon isteklo. Možemo se početi pripremati za sljedećih stotinu godina erupcija na Reykjanesu”, rekao je Edward W. Marshall, istraživač s Nordijskog vulkanološkog centra Sveučilišta Island, piše Daily Mail.

Regiju je zatreslo više od 800 novih potresa

Stručnjaci upozoravaju da se magma diže sve bliže zemljinoj površini što potiče strahove od skore vulkanske erupcije.

Oni kojima je bilo dopušteno da se vrate u svoje kuće po neke stvari, sada su dobili naredbu za evakuaciju zbog izmjerene visoke razine sumporovog dioksida što je još jedan pokazatelj skorašnje erupcije.

Društvenim mrežama šire se prizori razorenih kuća i rascjepa na cestama.

“Postali smo beskućnici u jednoj minuti. Svakakve emocije me obuzimaju. U ponedjeljak smo dobili samo sedam minuta da pokupimo ono što smo htjeli spasiti”, rekla je majka četvero djece Magga Huld AfaÖmmudóttir.

Oko 4000 stanovnika evakuirano je iz Grindavika u subotu ujutro, nekoliko sati nakon što je Island proglasio izvanredno stanje.

Islandski meteorološki ured obavijestio je policiju u utorak da su njihovi novi mjerači otkrili povećane razine sumpornog dioksida, što je natjeralo šefa policije da evakuira Grindavik.

NAJNOVIJE!