Svećenik se suočava sa suđenjem u Vatikanu zbog kritike pape Franje

Svećenik Jesusmary Missigbètò, koji je poznat po svojim teološkim prigovorima na nove doktrine pape Franje, suočava se s kanonskim suđenjem.

Svećenik Jesusmary (Janvier Gbénou), koji trenutno živi u Beninu, izvijestio je na Facebooku da su Vatikan i Opus Dei započeli “kanonski proces” kako bi ga “istjerali” iz svećeništva.

“Oslanjam se na vašu molitvu da mi Bog pomogne proživjeti ovo vrijeme kanonske kušnje s mirom i snagom da nastavim braniti istinu tradicionalnog katoličkog učenja protiv moralnih i doktrinarnih pogrešaka koje je u njega unio papa Franjo”, napisao je.

Svećenik je rekao da je bio pozvan na sastanak 6. ožujka s regionalnim vikarom Opusa Dei u Côte d’Ivoireu, ali da mu je bilo nemoguće prisustvovati. Izvijestio je da je dobio pet prijetnji smrću i da se mora pobrinuti za svoju sigurnost prije nego što otputuje u inozemstvo. Osim toga, treba pronaći odvjetnika koji će ga braniti.

Svećenik je u svoju poruku uključio poveznicu na poziv od 26. veljače 2024. od oca Abdoulayea Sissokoa, regionalnog vikara Opusa Dei u Côte d’Ivoireu, kao i pismo oca Fernanda Ocáriza Brañe, prelata Opusa Dei.

U svom pismu od 19. veljače 2024. Ocáriz je naveo razloge za pokretanje kanonskog slučaja protiv ovog svećenika: njegovu nespremnost da se sastane s psihijatrom ili zatraži razrješenje od svojih svećeničkih dužnosti, jer zbunjuje vjernike i svojim ponašanjem možda promiče odbojnost i neposluh prema Svetoj Stolici, piše LifeSiteNews.

Svećenik Jesusmary je sankcioniran od strane Opusa Dei 2022., zabranjeno mu je propovijedati, ispovijedati i javno slaviti misu. I papa Franjo i kardinal Marc Ouellet potpisali su ograničenja jer je, kako je svećenik izvijestio, nedostajalo “poštovanja i poslušnosti vrhovnom papi”. Missigbètò je napisao niz članaka, od kojih su se mnogi pojavili u LifeSiteNewsu, kritizirajući teološke i doktrinarne novosti pape Franje.

NAJNOVIJE!