Švicarska razmatra legalizaciju kokaina u rekreativne svrhe

Švicarski glavni grad Bern ispituje pilot program koji bi omogućio prodaju kokaina u rekreativne svrhe.

Parlament u Bernu podržao je ideju koja bi trebala prevladati protivljenje gradske vlasti i koja će zahtijevati promjenu nacionalnog zakona, javlja Reuters.

Politike upotrebe droga diljem svijeta se razvijaju, a američka država Oregon, primjerice, dekriminalizirala je 2021. posjedovanje male količine kokaina ako se osoba odluči na liječenje.

Mnoge europske zemlje, uključujući Španjolsku, Italiju i Portugal, više nemaju zatvorske kazne za posjedovanje droge, uključujući kokain, iako nigdje nije otišlo tako daleko kao prijedlog koji se razmatra u Bernu.

Švicarska preispituje svoje stajalište o drogi nakon što su neki političari i stručnjaci kritizirali potpunu zabranu kao neučinkovitu.

“Rat protiv droga je propao i moramo razmotriti nove ideje”, rekla je Eva Chen, članica vijeća Berna iz Stranke alternativne ljevice koja je bila jedna od zagovornica programa.

Prema njezinim riječima, kontrola i legalizacija mogu dati bolje rezultate od puke represije.

Švicarska je jedna od zemalja s najvećim brojem ljudi koji koriste kokain. Zürich, Basel i Ženeva su među prvih 10 gradova u Europi po konzumaciji kokaina.

NAJNOVIJE!