Svjetska šahovska organizacija zabranila muškarcima koji su promijenili spol da se natječu u ženskim disciplinama

Međunarodna šahovska federacija objavila je da privremeno zabranjuje transrodnim ženama, odnosno biološkim muškarcima koji su promijenili spol, da se natječu u ženskim disciplinama.

Federacija, također poznata kao FIDE, rekla je u izjavi da muški igrači koji su se identificirali kao žene nemaju “nemaju pravo sudjelovati” u događajima namijenjenim ženama. Ta će odluka vrijediti, barem dok skupina ne provede “daljnju analizu” stvari, javlja BBC.

FIDE, organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, priopćila je u ponedjeljak da ona i njezine federacije članice primaju porast zahtjeva od transrodnih natjecatelja da budu prepoznati po svojim odabranim identitetima te da im se dopusti natjecanje na događajima koji su u korelaciji s tim identitetima.

Kao rezultat toga, međunarodno tijelo je objavilo da će pauzirati sudjelovanje transrodnih osoba u događajima dok ne provede temeljitu analizu, što bi moglo potrajati više od dvije godine.

Promjena spola ima značajan utjecaj

“Promjena spola je promjena koja ima značajan utjecaj na igračev status i buduće pravo na turnire”, stoji u priopćenju saveza.

“Dakle, može se izvršiti samo ako postoji odgovarajući dokaz o promjeni. U slučaju da je spol promijenjen iz muškog u ženski, igračica nema pravo sudjelovati u službenim FIDE događajima za žene dok se ne donese daljnja odluka FIDE.”

Dok su mnogi na ljevici bili kritični prema ažuriranoj politici FIDE, drugi su je pohvalili.

Riley Gaines, sveučilišna plivačica koja je bila prisiljena natjecati se protiv biološkog muškarca i od tada se izjasnila protiv dopuštanja transrodnim sportašicama u ženske prostore, rekla je za Fox News Marthu McCallum da “aplaudira” Međunarodnoj šahovskoj federaciji na njenoj odluci.

“Poanta je u tome da je ženska kategorija namijenjena ženama i da se muškarci u njoj natječu još uvijek znači oduzimanje mjesta ženama”, rekao je Gaines. “Ženska šahovska kategorija … stvorena je s razlogom i oni to podržavaju. Stoga pozdravljam šahovsku udrugu na odluci i stvarnom davanju prioriteta poštenju, davanju prioriteta onome što znači biti žena.”

Sve prethodne titule ostaju prihvatljive

Idući naprijed, oni koji imaju ženske titule vidjeli bi da su te oznake “ukinute” ako pređu na identificiranje kao muškarci. Međutim, FIDE je rekla da će se zadržati na mogućnosti ponovnog imenovanja “ako osoba promijeni spol natrag u ženu”.

“Ako je igrač promijenio spol iz muškarca u ženu, sve prethodne titule ostaju prihvatljive”, naveo je savez, napominjući da su pitanja usredotočena na transrodnost “problem koji se razvija u šahu” i da “možda treba provesti daljnju politiku evoluiranu u budućnosti u skladu s dokazima istraživanja.”

NAJNOVIJE!