NaslovnicaVijesti"Tableta za ubijanje raka": Znanstvenici razvili novi lijek koji uništava čvrste karcinome

“Tableta za ubijanje raka”: Znanstvenici razvili novi lijek koji uništava čvrste karcinome

“Tableta za ubijanje raka” se pokazala učinkovitom u tretmanu stanica koje potječu od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država su razvili novi lijek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima pokazao sposobnost “uništavanja” svih čvrstih karcinoma dok je istovremeno ostavljao zdrave stanice nepromijenjenima, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Znanstvenici iz organizacije City of Hope, jedne od najvećih američkih institucija za istraživanje i liječenje raka, objavili su studiju u utorak s detaljima prvih rezultata ispitivanja “tablete za ubijanje raka” AOH1996.

Lijek cilja kanceroznu varijantu antigena jezgre proliferirajućih stanica (PCNA) – proteina koji ima ključnu ulogu u replikaciji DNK i “popravku” svih “tumora koji se šire”, kako je priopćeno iz City of Hope.

Na tableti za ubijanje raka se radilo 20 godina

Profesorica Linda Malkas iz odjela za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za liječenje razvijala je ovaj lijek posljednjih 20 godina.

Malkas je rekla: “PCNA je kao glavno čvorište aerodromskog terminala koje sadrži više ulaza za avione. Podaci sugeriraju da je PCNA jedinstveno promijenjen u stanicama raka, što nam je omogućilo da dizajniramo lijek koji cilja samo na oblik PCNA u stanicama raka. Naša tableta za ubijanje raka je poput snježne oluje koja zatvara ključno čvorište zračnih prijevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo za zrakoplove koji prevoze stanice raka.”

Tableta za ubijanje raka može suzbiti rast tumora u životinjskim modelima

Profesorica je nazvala rezultate “obećavajućima” i rekla da istraživanje pokazuje da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima je u tijeku.

Tableta se pokazala učinkovitom u tretmanu stanica koje potječu od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Testiran je na više od 70 staničnih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija stanice raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa stanica, prema istraživačkom centru.

Ranije se PCNA smatralo “nedostupnim za lijekove”.

Glavni autor studije, Long Gu, rekao je da “nitko nikada nije ciljao PCNA lijekom jer se smatralo da je to neizvedivo, ali očito je City of Hope uspio razviti lijek za izazovnu metu.”

Studija je objavljena u časopisu Cell Chemical Biology.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare