Talibanski vrhovni vođa se zakleo da će kamenovati žene do smrti i ‘provesti šerijat’

Talibanski vrhovni vođa zakleo se u nedavnoj glasovnoj poruci da će kazniti žene preljubnice kamenovanjem do smrti u javnosti.

Izjavio je i da radikalna islamska skupina djeluje u skladu s Bogom, dok su zapadni dužnosnici od “vraga”.

Mula Hibatullah Akhundzada rekao je u glasovnoj poruci da prava za koja se zapadni dužnosnici zalažu u ime afganistanskih žena krše talibansko striktno tumačenje islamskog šerijatskog zakona, izvještava The Telegraph.

Talibanski vrhovni vođa također je obećao poštivanje šerijata i nastavak borbe protiv zapadnjaka.

Akhundzada nikada nije viđen u javnosti, a afganistanska državna TV, koja je pod kontrolom talibana, emitira glasovne poruke koje navodno dolaze od vrhovnog vođe skupine.

Nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz Afganistana 2021. i kasnijeg povratka talibana na vlast, skupina je nastavila nametati oštra ograničenja ženama.

Tko su talibani?

“Žene ćemo javno bičevati”

“Kažete da je kršenje prava žena kada ih kamenujemo do smrti”, kaže Akhundzada. “Ali uskoro ćemo primijeniti kaznu za preljub. Žene ćemo javno bičevati. Kamenovat ćemo ih do smrti u javnosti.”

“Sve je to protiv vaše demokracije, ali nastavit ćemo to činiti”, nastavio je. “I jedni i drugi kažemo da branimo ljudska prava – činimo to kao Božji predstavnici, a vi kao đavolski.”

Telegraph je izvijestio da se vjeruje da je Akhundzada u južnom Kandaharu, koji je često služio kao uporište skupine.

Prema riječima vrhovnog vođe talibana, povlačenje Sjedinjenih Država iz Afganistana ne znači da skupina namjerava “sada samo sjediti i piti čaj”.

“Dovest ćemo šerijat u ovu zemlju”, rekao je Akhundzada. “Završilo je nakon što smo preuzeli Kabul. Ne, sada ćemo provesti šerijat.”

Međunarodna zajednica više puta je osudila terorističku skupinu zbog nametanja oštrih ograničenja ženama, poput zabrane pohađanja sveučilišta. Nedugo nakon što su talibani u prosincu 2022. ženama zabranili traženje sveučilišnog obrazovanja, skupina je ženama zabranila rad u nevladinim organizacijama.

Ubrzo nakon što su se talibani vratili na vlast, radikalna islamska skupina također je izdala dekret u svibnju 2022. koji od žena zahtijeva da sakriju svoja lica i nose pokrivalo za cijelo tijelo u javnosti.

Uredba je uključivala kazne za očeve afganistanskih žena ili najbliže muške rođake, koji bi mogli biti otpušteni s posla ili zatvoreni ako njihova rodica ne pokrije lice izvan kuće na način koji diktiraju talibani.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!