Tko su talibani?

Talibani su pripadnici radikalnog islamističkog pokreta koji je vladao većinom Afganistana od 1996. do 2001. godine.

Talibani su nastali u Pakistanu u izbjegličkim logorima u kojima su boravile afganistanske izbjeglice.

Pokret je nastao 1994. na području Kandahara, pod vodstvom mule Muhameda Omara. Pripadnici su uglavnom Paštuni, znatnim dijelom bivši polaznici medresa (talib je učenik, tj. student islama) u Afganistanu te u Pakistanu, piše slobodnadalmacija.hr.

Kako su talibani nastali i u što vjeruju?

Talibani su bili jedna od frakcija koje su se borile u građanskom ratu u Afganistanu 1990-ih godina, nakon povlačenja Sovjetskog Saveza. Grupa se pojavila 1994. godine oko južnog afganistanskog grada Kandahara. Njihov osnivač bio je Mula Mohammad Omar, lokalni imam u gradu, koji je vodio militante do svoje smrti 2013. godine.

Nakon osvojenja Kabula (26. IX. 1996) talibani su Afganistan proglasili emiratom (priznali su ga Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati), te su uveli šerijat i provodili drastična kažnjavanja za njegovo nepoštivanje (zabranjeno je bilo školovanje djevojčica i žena, gledanje televizije, slušanje glazbe i dr.) – navodi Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

VIDI OVO: Kršćani u Afganistanu žive u velikom strahu: Talibani im šalju prijeteća pisma

U što vjeruju talibani?

Talibani su vladali prema strogom tumačenju islamskog šerijatskog zakona. Javna pogubljenja i bičevanja bili su česta pojava, a ženama je uglavnom bilo zabranjeno da rade ili studiraju i primorane su bile u javnosti nositi burku koja pokriva sve. Žene koje su bile uhvaćene u kršenju segregacijskih zakona često su bile osuđivane na smrt, a kazna se u pravilu izvršavala javno, na stadionima.

Talibani su zabranili zapadne knjige i filmove i uništili kulturne artefakte iz drugih tradicija, uključujući 1500 godina stare džinovske statue Bude u centralnoj dolini Bamiian, piše hr.n1info.com.

Teroristička grupa Al-Kaida bila je saveznik talibana

Al-Kaida (arapski القاعدة – al-Kā‘idah, “baza”) ime je međunarodnog saveza Islamskih terorističkih organizacija. Osnovali su je arapski mudžahedinski dobrovoljci koji su tijekom 80-ih odlazili u Afganistan boriti se protiv snaga SSSR-a. Najočitiji vođe te organizacije su Saudijac Osama bin Laden i Egipćanin Ayman al-Zawahiri, piše hr. wikipedia.com.

Al-Kaida je uspostavila kampove za obuku u Afganistanu, koje je koristila za pripremu za terorističke napade širom svijeta, uključujući napade na SAD 11. rujna 2001. Manje od mjesec dana nakon napada 11. rujna, SAD i njihovi saveznici napali su Afganistan. Početkom prosinca 2001. talibanska vlada je pala, a SAD su počele raditi s Afganistancima na uspostavljanju demokratske vlade.

Grupa je skrivala Osamu Bin Ladena i druge osobe Al-Kaide povezane s napadima u SAD-u 11. rujna 2001. godine.

VIDI OVO: Molitva za Afganistan i talibane: Kako trebamo moliti?

No, unatoč stalnoj međunarodnoj prisutnosti, milijardama dolara potpore i obuke za snage afganistanske vlade, talibani su se pregrupirali i postupno jačali. U veljači 2020. tadašnji američki predsjednik Donald Trump sa saveznicima dogovorio se o formuliranju sporazuma s talibanima o povlačenju međunarodnih borbenih snaga.

Nakom povlačenja američkih vojnih snaga 2021. godine, talibani ponovno jačaju svoju vojsku i vladaju Afganistanom te osvajaju najveće gradove. Ulaskom u glavni grad Kabul, zauzimaju glavnu predsjedničku prijestolnicu i osnivaju novu državu Islamski emirat Afganistan. Većina stanovništva nakon dolaska talibana napušta svoje domove radi uspostavljanja šerijatskog zakona.

NAJNOVIJE!