NaslovnicaVijestiSvijetTinejdžeru amputirane ruke i noge nakon što je doživio simptome slične gripi

Tinejdžeru amputirane ruke i noge nakon što je doživio simptome slične gripi

Mathiasu Uribeu, 14-godišnjem tinejdžeru iz Tennesseeja, amputirane su ruke i noge nakon što je doživio simptome slične gripi koji su se pretvorili u smrtonosnu bakterijsku infekciju.

Dječak je sredinom lipnja dobio temperaturu praćenu mučninom i povraćanjem, a već 30. lipnja hitno je prevezen u bolnicu zbog srčanog zastoja, javlja Sportskeeda.

U dječjoj bolnici u Vanderbiltu dijagnosticirana mu je upala pluća i sindrom streptokoknog toksičnog šoka zbog čega su mu otkazali organi.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) definira streptokokni sindrom toksičnog šoka kao rijetku bakterijsku infekciju koja rezultira septičkim šokom, zatajenjem organa i potencijalno smrću.

ECMO uređaj omogućio je pumpanje krvi izvan Matthiasova tijela, što je pomoglo srcu i plućima da zacijele, no noge i ruke morale su biti amputirane jer je prokrvljenost organa bila ugrožena.

– Ponekad kada dobijete gripu, to vas priprema za bakterijsku infekciju. Većina djece čak ni tada ne oboli kao Mathias, ovo je stanje iznimno rijetko kod djece – rekla je Catherine Boyle, docentica pedijatrijske intenzivne medicine u Vanderbilt Children’s Hospital.

Stranica GoFundMe prikupila je 243.000 dolara od ciljanih 500.000 dolara.

Roditelji su donijeli tešku odluku o amputaciji udova

Kako se navodi, dječak je 12. srpnja skinut s ECMO terapije nakon što mu se stanje počelo popravljati, te se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi u dječjoj bolnici. Roditelji su 21. srpnja donijeli tešku odluku o amputaciji udova.

– ECMO mu je spasio život spasivši mu organe, no njegovi ekstremiteti nisu dobivali dovoljno krvi. Nakon razgovora s liječničkim timom i iscrpljivanja svih opcija, 21. srpnja donijeli smo tešku odluku da mu amputiramo noge ispod koljena i šake iznad šaka, rekli su roditelji.

Mathiasova obitelj nada se da će njihov sin, koji je trčao kros, igrao nogomet i svirao klavir, uskoro moći napustiti bolnicu s novim protetskim udovima.

– Rekao sam mu da ćemo mi biti njegove ruke i noge dok sve ovo ne riješimo – rekao je njegov otac Edgar Uribe.

Shrvani roditelji sina su opisali kao borca ​​nesalomljivog duha i srca punog ljubavi . Mathias, kažu, želi pohađati MIT (Massachusetts Institute of Technology) kako bi mogao pozitivno utjecati na svijet.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare