Trump je protiv pobačaja, no u nekim slučajevima ih podržava

Trump se i dalje drži konzervativnog stava protiv pobačaja, no u određenim slučajevima ih podržava. 

Zagovaračke skupine za život nude različite reakcije nakon što je Donald Trump sugerirao da bi se o zakonima o pobačaju trebalo odlučivati ​​od države do države jer je to pitanje i dalje u središtu američke politike.

Trump je rano u ponedjeljak objavio video na svojoj društvenom mreži Truth Social u kojem iznosi stav svoje kampanje o pitanju pobačaja.

Započeo je obećanjem da će “pod mojim vodstvom, Republikanska stranka uvijek podržavati stvaranje jakih, uspješnih i zdravih američkih obitelji”, dodavši: “Želimo olakšati majkama i obiteljima rađanje beba, a ne otežati.”

Nakon što je izrazio podršku in vitro oplodnji “u svakoj državi u Americi”, opisao je demokrate kao “radikalne” po pitanju pobačaja jer “podržavaju pobačaj do, pa čak i nakon devetog mjeseca” trudnoće.

Kritizirao je koncept “pobačaja u kasnijim mjesecima” kao “neprihvatljiv” prije nego što je proglasio da svaka pojedinačna država odluči o pitanju pobačaja.

“Mnoge će države biti drugačije”, predvidio je. “Mnogi će imati drugačiji broj tjedana ili će neki imati konzervativnije [zakone] od drugih.”

Nakon što je izrazio svoje uvjerenje da je “ovo sve o volji naroda”, zahvalio je sucima Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji su autori odluke Organizacije za zdravstvenu zaštitu žena u predmetu Dobbs protiv Jacksona kojom se poništava presuda Roe protiv Wadea koja je legalizirala abortus u cijeloj zemlji zbog “hrabrosti da se dopusti da ova dugoročna, teška bitka konačno završi.”

Pozvao je države da “učine pravu stvar” i naglasio svoju podršku dopuštanju pobačaja u slučajevima silovanja i incesta, kao i u slučajevima u kojima je majka suočena s hitnom medicinskom pomoći.

NAJNOVIJE!