U četvrtak se glasuje o uvrštavanju “prava na pobačaj” u Povelju o temeljnim pravima Europske unije

Katolički biskupi u Europskoj uniji u utorak su ponovili da pravo na pobačaj nikada ne može biti “temeljno” pravo uoči glasanja u četvrtak o uvrštavanju “prava na pobačaj” u Povelju o temeljnim pravima Europske unije.

Nacrt rezolucije o kojem će se glasovati 11. travnja izmijenio bi povelju EU-a, koja je prvi put stupila na snagu 2009., kako bi uključio tvrdnju da “svatko ima pravo na tjelesnu autonomiju, na slobodan, informiran, potpun i univerzalan pristup spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima te na sve povezane zdravstvene usluge bez diskriminacije, uključujući pristup sigurnom i legalnom pobačaju.”

“Pravo na život temeljni je stup svih drugih ljudskih prava”

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) sa sjedištem u Bruxellesu, sastavljeno od biskupa koje su delegirale biskupske konferencije više od dvadesetak država članica Europske unije, često govori u prilog kršćanskim vrijednostima u Europi, posebno protiv pobačaja i za zaštitu progonjenih kršćana u drugim zemljama.

“Promicanje žena i njihovih prava nije povezano s promicanjem pobačaja”, rekao je COMECE u izjavi od 9. travnja.

“Radimo za Europu u kojoj žene mogu živjeti svoje majčinstvo slobodno i kao dar za sebe i društvo i gdje biti majka ni na koji način nije ograničenje za osobni, društveni i profesionalni život. Promicanje i omogućavanje pobačaja ide u suprotnom smjeru od stvarnog promicanja žena i njihovih prava.”

“Pravo na život temeljni je stup svih drugih ljudskih prava, a posebno prava na život najranjivijih, najkrhkijih i bespomoćnih, poput nerođenog djeteta u utrobi majke, migranta, staraca, osoba s invaliditetom i bolesnika. Crkva je to uvijek naučavala”, nastavili su biskupi.

Europski parlament izravno je izabrano tijelo koje se sastoji od više od 700 zakonodavaca iz država članica EU-a i zaduženo je za usvajanje zakonodavstva EU-a. Promjena Povelje o temeljnim pravima EU-a, kako bi uključila pobačaj, zahtijevala bi jednoglasan pristanak svih država članica.

Dugo se raspravljalo o uvrštavanju prava na pobačaj u Povelju o pravima EU-a. Aktivisti za pobačaj godinama su se zalagali za izmjene s inicijativama kao što je Pakt Simone Veil koji poziva na široka prava na pobačaj na cijelom kontinentu.

Francuski predsjednik Emmanual Macron pozvao je Europsku uniju da uvede pravo na pobačaj. Ranije ove godine, Francuska je postala prva zemlja u Europi koja je u svoj ustav unijela “pravo na pobačaj”.

NAJNOVIJE!