U Izraelu otkriveno podzemno skrovište iz Isusovog vremena

Arheolozi u sjevernom Izraelu otkrili su golemo podzemno skrovište koje se sastoji od uskih tunela i većih prostorija koje su iskopali židovski seljaci prije gotovo 2000 godina u vrijeme pobune protiv Rimskog carstva.

Labirint je dokaz, rekli su stručnjaci, da su se židovske zajednice sve do brda Galileje, gdje se vjeruje da je Isus propovijedao, pripremale za gušenje pobuna rimskih legija bliže Jeruzalemu.

Isklesali su skrovište koje vijuga najmanje 100 metara ispod njihovog sela, rekao je povjesničar Yinon Shivtiel, koji se specijalizirao za špilje.

Zbijene jazbine, pretijesne za oklopljenog legionara, teku između većih šupljina u kojima ima mjesta za stajati, skupljati i čuvati dragocjenu robu. Sustav špilja je dizajniran za spašavanje cijelih obitelji.

Tijekom iskapanja tim je pronašao brončani prsten koji bi odgovarao dječjem prstu.

U to vrijeme dogodile su se dvije nesretne pobune protiv Rimljana u Svetoj zemlji. Prvi je kulminirao uništenjem Drugog hrama u Jeruzalemu 70. godine.

Desetljećima kasnije, slavni vođa Bar Kokhba poveo je ustanak koji je također doživio ozbiljan poraz. Slična skrovišta iz tog vremena pronađena su u podnožju Jeruzalema, zajedno s dokazima o uništenim selima.

Ali ovo je bilo prvo skrovište iz doba Bar Kokhbe takvog opsega koje je otkriveno mnogo sjevernije, na mjestu zvanom Huqoq. Nije bilo znakova razaranja, rekao je Shivtiel, sugerirajući da borbe nisu dosegle to područje.

“Bili smo zapanjeni kada smo vidjeli koliko je velik ovaj kompleks”, rekao je Uri Berger iz Izraelske uprave za antikvitete, mašući malom željeznom oštricom koja je pronađena zakopana u skrovištu i datira otprilike iz vremena Bar Kokhbe.

Njihov posao još nije gotov, rekao je.

Ima još jazbina koje treba očistiti od zemlje, rekao je, a možda i više artefakata koji pružaju uvid u život u Svetoj zemlji prije 2000 godina.

NAJNOVIJE!