5 boja koje imaju simboličko značenje u Bibliji

Koje simboličko značenje imaju određene boje u Bibliji? U Bibliji se posebno ističe 5 boja – crvena, bijela, plava, zlatna, žuta i ljubičasta.

Crvena: Krv janjeta

Cjelovito evanđelje u Bibliji je vidljivo kroz crvenu boju jer je krv janjeta prolivena za grešnike. Crvena nit je protkana kroz cijelu Bibliju, od Postanka do Otkrivenja. Rahaba koja je živjela u Jerihonu je bila spašena jer je spustila crvenu vrpcu niz prozor kako bi izraelska vojska poštedjela njen život.

Krv janjeta koja je obilježila nadvratnike Izraelaca za vrijeme prve Pashe ih je spasila: „Vjerom je obavio pashalnu večeru i škropljenje krvlju, da se Zatirač ne bi dotaknuo Izraelovih prvenaca.“ (Hebrejima 11: 28), a otud dolazi značenje Pashe.

I naravno, Isusova prolivena krv je to što nas čisti od svake nepravednosti (1. Ivanova 1,9, 2. Korinćanima 5,21). Crvena boja je prisutna čak i na Golgoti gdje „Zatim ga svukoše i ogrnuše skrletnom kabanicom“ (Matej 27,28).

Bijela: Boja pravednosti

Boja Božje pravednosti dolazi kao ishod Kristove crvene boje. Psalmist je znao da oproštenje dolazi po onome što piše: „Poškropi me izopom da se očistim, operi me, i bit ću bjelji od snijeg“ (Psalam 51), ”Rečeno im je da se strpe još malo vremena dok se ne ispuni broj njihovih sudrugova u službi i njihove braće koji imaju biti ubijeni kao i oni“ (Otkrivenje 6,11).

Ivan ih je vidio kako stoje pred tronom, pred Janjetom, obučeni u bijele haljine. „Tada progovori jedan od Staraca i upita me: Tko su i odakle dolaze ovi što su obučeni u bijele haljine? Moj Gospodine— odgovorih mu— to znaš ti. Ovo su— nato mi reče— oni što dolaze iz velike nevolje; oni su prali svoje haljine i obijelili ih u krvi Janjetovoj.“ (Otkrivenje 7,13- 14).

Plava: Simbolika nebeskog kraljevstva

Ezekiel je napisao u svojoj viziji slave Božjeg Janjeta: „Ispod svoda nad njihovim glavama bijaše nešto kao kamen safir, poput prijestolja: na tom kao prijestolju, gore na njemu, kao neki čovjek“ (Ezekiel 1, 26), a safir je gotovo cio plave boje. Plava će također biti jedna od prevladavajućih boja Novog Jeruzalema koji potječe iz neba.

Zlatna ili žuta: Božja slava

Vatra je primarno žute boje, a zlato je najvrjedniji metal. Isus je rekao mlakoj crkvi u Laodiceji „kupi od mene zlata u vatri žežena da se obogatiš i bijele haljine da se odjeneš da se ne vidi tvoja sramotna golotinja; i pomasti da oči pomažeš i vidiš“ (Otkrivenje 3,18), a Petar je napisao „da prokušanost vaše vjere – dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista“ (1. Petrova 1,7). Naravno, Bog se objavio Mojsiju u gorućem grmu, a za to postoji velik broj referenci da bi ovdje bile uključene.

Ljubičasta: Boja kraljevstva

Čak i u sekularnom svijetu je poznato da su ljubičastu boju nosili samo kraljevi jer je dobivanje boje iz određenih morskih školjki jako skupocjeno te su tako samo oni koji su bili dio kraljevstva ili jako bogati mogli nositi ljubičastu boju. A Isus je platio vrhovnu cijenu koju je itko ikad mogao platiti da bi nas spasio…svoj život.

Za dvorišni ulaz se koristio „vezen zastor od dvadeset lakata, od ljubičastog, crvenog i tamnocrvenog prediva i prepredenog lana; i sa svoja četiri stupa i njihova četiri podnožja“ (Izlazak 25, 4).

Zaključak

Dok nestrpljivo čekam dolazak kraljevstva, znam da imamo još posla. Svakodnevno moramo priznavati naše grijehe Bogu kako bi ostali u odnosu s Njim. Grijesi su nam oprošteni (crvena boja krvi), proglašeni smo pravednima jer je On umro za nas (bijela boja pravednosti), sada smo djeca Kralja neba (plava boja za nebesko kraljevstvo nad nama), pročišćavamo se kušnjama kako bi sve više postali poput Njega (zlatna ili žuta boja vatre), tako da bi nakon Njegovog dolaska mogli vladati s Kristom kao kraljevi i svećenici (ljubičasta boja kraljevstva) pod Kraljem kraljeva i Gospodarom gospodara.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Antonela B.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!