U Katoličkoj Crkvi u Švicarskoj zlostavljano više od 900 maloljetnika

Mnogi dokumenti i dokazi su u međuvremenu uništeni.

Počinjeni zločini zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj Crkvi u Švicarskoj dokumentirani su istraživanjem povjesničara Sveučilišta u Zürichu, provedenim po nalogu crkvenih vlasti.

Kako je potvrdila akademkinja Marietta Meyer, autorica studije, zajedno s kolegicom Monikom Daman, ovo otkriće samo je vrh ledenog brijega jer su dokumentirana 1002 slučaja seksualnog nasilja, a predmeti su pohranjeni u tajnom Arhivu koji je formirao crkvene vlasti.

Ta je brojka sada izašla na vidjelo jer većina slučajeva nikada nije prijavljena ili su dokumenti vezani uz nasilje uništeni.

Tijekom sedamdeset godina, prema dokazima, 510 zlostavljača počinilo je nasilje nad 921 žrtvom, od kojih su 74 posto bile maloljetne osobe.

U više od polovice slučajeva, njih 56 posto, počinitelji su muškarci, a u 39 posto žene. U ostalim slučajevima spol nije utvrđen.

Proučeni su deseci tisuća stranica tajnih dokumenata koje su sređivali odgovorni u crkvenim vlastima te su ispitane brojne žrtve. Utvrđeno je da se oko trećina nasilja dogodila u ustanovama za mlade, crkvenim školama ili katoličkim internatima.

Crkva je do prije 20 godina ignorirala slučajeve

Sve do 2000. godine takve su slučajeve u crkvi ignorirali, skrivali ili minimizirali, a kada su bili prisiljeni intervenirati, često su to činili u prilog počiniteljima nasilja, tvrde povjesničari koji su te slučajeve proučavali i podnijeli izvješće.

Renata Azal Steger, predsjednica Središnje katoličke rimske konferencije za Švicarsku, rekla je tijekom predstavljanja ove studije medijima da je ova tema “već dugo zabrinjavajuća, uzrokuje patnju i izaziva sram”.

Dodala je da su iznijeli samo dio problema, jer ima mnogo slučajeva da je Crkva oskrnavljena, a žrtve imaju prava koja su im uskraćena.

U studenom 2022. godine otvoreno je 613 mapa svjedočanstava prikupljenih u 30 biskupijskih centara, a prvi je slučaj razotkriven presudom iz siječnja ove godine, kada je Vatikanski prizivni sud don Gabriela Martinellija proglasio krivim za seksualno nasilje počinjeno između 2008. i 2009. protiv maloljetnog učenika u Poljskoj.

Biskupi i crkveni dužnosnici svih razina u Švicarskoj trebali bi odgovarati za zločine, pa su biskupi i crkveni velikodostojnici u Švicarskoj sada angažirani na “radikalnoj promjeni kulture, kako bi budućim generacijama ostavili humaniju i dostojanstveniju Crkvu”.

Kako je monsinjor Gmur objavio na stranicama Vatikana, vodit će se geslom da “iza svake brojke stoji osoba, lice i uništeni život”.

NAJNOVIJE!