U Mađarskoj opada broj katolika: U 20 godina ih je skoro duplo manje

Mađarska bilježi pad broja katolika u posljednjih dvadeset godina, no i broj protestantskih kršćana je znatno manji u odnosu na prijašnje godine.

Mađarski Središnji ured za statistiku nedavno je objavio rezultate prošlogodišnjeg popisa stanovništva koji uključuju i podatke vezane za vjersku opredijeljenost.

Broj Mađara koji su se izjasnili kao katolici značajno je manji negoli u protekla dva popisa. Tako se godine 2001. oko pet milijuna Mađara izjasnilo kao pripadnici Katoličke Crkve, godine 2011. to je učinilo 3,7 milijuna, da bi brojka ove godine pala na 2,9 milijuna. Budući da u Mađarskoj živi oko 9,7 milijuna ljudi, to u postocima znači da ih se oko 29% izjasnilo kao katolici, prenosi Bitno.net.

Pri tome valja reći kako je odgovaranje na pitanje o vjerskoj pripadnosti pri popunjavanju formulara bilo neobavezno, pa je stvarni broj onih koji su kršteni u Katoličkoj Crkvi jamačno veći.

No, na negativan trend ukazuje i činjenica da se 2011. godine 73% stanovništva odlučilo odgovoriti na pitanja o vjerskoj pripadnosti dok je prošle godine to učinilo tek 60% popisanih stanovnika.

Ako se pogleda kako je na pitanje o vjerskoj pripadnosti odgovorilo spomenutih 60%, primjećuje se da ih se 50% izjasnilo kao katolici (slično kao i 2011.), 16% ispitanika se izjasnilo kao reformirani (kalvini), a njih 3,1% kao luterani.

Mađarska biskupska konferencija izrazila je zahvalnost svima koji su na popisu odlučili odgovarati na pitanje o vjerskoj pripadnosti.

“U podacima popisa stanovništva vidljivi su međunarodni trendovi, od kojih naša zemlja, a unutar nje i naše katoličke zajednice, nisu izuzetak”, napisali su biskupi dodavši kako ih u poslanju “jačaju riječi pape Franje tijekom posjeta Mađarskoj, prilikom kojega je potaknuo kršćansku zajednicu na ‘prisutnost i svjedočenje’”.

NAJNOVIJE!